Vodstvo / Bojan Golija - retrospektiva
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 28. oktober 2017, 11.00
vodi: akad. kipar in grafik spec. Samuel Grajfoner

Pridružite se akad. kiparju in grafiku spec. Samuelu Grajfonerju na vodenem ogledu razstave Bojan Golija - retrospektiva. Udeleženci se bodo seznanili z možnostjo reproduciranja podob z matrico, specifičnostjo grafičnega izražanja v soodvisnosti z različnimi materiali in orodji ter zakonitostmi grafičnih tehnik globokega tiska in pomenom grafične risbe.

Vsebine, ki bodo na vodstvu obravnavane zajemajo grafično risbo in iskanje risarskih paralel, razdelitev grafičnih tehnik glede na način odtiskovanja, razdelitev grafičnih tehnik globokega tiska glede na obdelavo matrice s pomočjo grafičnega orodja; mehanične tehnike - suha igla, gravura in mezzotinta; razdelitev grafičnih tehnik globokega tiska glede na obdelavo matrice s pomočjo kislin; kemične tehnike - jedkanica, akvatinta, reservage in vernis-mou ter splošno tehnične pristope v procesu in postopku izdelave, od ideje do izdelave končnega odtisa (zaščitne podlage, zarisovanje risbe na matrico, delo s kislinami, jedkanje plošče, vlaženje papirja, nanos, utiranje barve na ploščo in brisanje plošče in tiskanje s pomočjo grafične stiskalnice za globoki tisk).

Dela, preko katerih bomo na razstavi spoznavali naštete tehnike, so: Starci (1952, jedkanica, 10,5 x 17,7 / 18,5 x 23 cm), V dežju (ok. 1954, akvatinta in suha igla, 33x 25 / 41,5 x 29,5 cm) in Zima (1953, akvatinta, 37 x 27,5 / 43 x 32 cm).

Dogodek poteka v okviru programa UGM Seminar.

VLJUDNO VABLJENI!