Voden ogled razstave The Witch Twins / Alen in Robi Predanič
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
torek, 28. junij 2022, 17.00

vodi: Jure Kirbiš, kustos UGM

Mladinski kulturni center Maribor vabi v okviru Mavričnega junija v Mariboru na voden ogled razstave The Witch Twins avtorjev Alena in Robija Predaniča, ki bo v torek, 28. 6. 2022, ob 17. uri.

Alen in Robi Predanič ustvarjata svetove, ujete v gibanju ali sliki, v katerih sama prevzemata glavni vlogi – pred in za objektivom. Sta performans umetnika, videasta, kostumografa, fotografa, rekviziterja, vizažista, scenografa, režiserja, montažerja, modela in igralca. V času študija, v skupni študentski sobi, sta spoznala, da so ju začasno zapustili otroška domišljija, ustvarjalnost in drznost. Odkritje umetnosti preobleke, sveta draga, ju je opolnomočilo in odločila sta se, da bosta ustvarila nov, svoboden, varen in topel svet, v katerem sta lahko avtentična in neomajno kreativna. V tej isti študentski sobi sta začela izdelovati kostume, se v njih fotografirati in snemati performans videe z VHS telefonsko aplikacijo.

Liki ustvarjalcev, ki sta deklarirana geja, so podobni svečenikom, magom, čarovnicam, božanskim bitjem, vesoljcem, kiborgom, igračam. Telesa so pogosto distorzirana, proporci so čezmerni in silhuete nezmotljivo prepoznavne. Liki so androgeni, brezspolni. »Včasih kikl'ca, včasih hlače,« pravi Alen. »Najini osebnosti na steroidih,« doda Robi.

Dvojčka sta avtorja videospotov za glasbene izvajalce in skupine iz celega sveta. Njun videospot za pesmi Show Me Your Hand in C'mon ameriškega izvajalca Grega Hatema je bil prikazan na Festivalu slovenskega filma (Portorož), Festivalu gejevskega in lezbičnega filma (Ljubljana) in Festivalu Tresk (Ljubljana). Na slednjem je bil nominiran za najboljši slovenski videospot leta.
Več informacij najdete v besedilu ob razstavi na spodnji povezavi, prilagamo pa tudi nekaj fotografij z otvoritve.

Razstava v UGM Studiu je njuna prva predstavitev v galerijskem kontekstu. Na voljo bo do sobote, 2. julija.