Preskoči na vsebino

Vidna roka: Alex Macedo

Visoka vidljivost! Spoznajte roke za umetninami na razstavi Nevidna roka. Razstavo si lahko ogledate le še do nedelje, 8. oktobra, vsak dan med 10.00 in 18.00. 10 umetnikom in umetnicam smo zastavili 10 vprašanj: o njihovem delu, pogledih in vajbih. Tako odgovarja Alex Macedo:

Kaj se prodaja?
To je odvisno od številnih dejavnikov. Zame je ključno vprašanje: »Kdo je moje občinstvo?« Ali ustvarjam za osebno zadovoljstvo, družbene medije, prijatelje, določeno nišo, institucije ali prodajne galerije? Mislim, da ni univerzalne formule, vsaj meni ni znana.

Kaj je najslabši nasvet o svetu umetnosti, ki si ga kadarkoli prejel?
Še kar smešen. Nekdo mi je nekoč predlagal, naj se držim slikanja rož, ker (baje) »se to prodaja!« Zdaj se temu izogibam.

Kaj je najbolj odločilen trenutek tvoje kariere?
Upam, da je še pred mano.

Se bojiš umetne inteligence? Te bo nadomestila?
Ne, mislim, da se umetne inteligence ne bojim. Rekel bi, da smo trenutno v podobni fazi, kot ko se je prvič pojavil internet in so obstajali pomisleki, da bo uničil svet, kot smo ga do tedaj poznali. Vsekakor je prinesel velike spremembe, vendar ni nujno, da je vse uničil. Pri umetni inteligenci vidim podoben scenarij. Tu je in tega dejstva ne moremo kaj veliko spremeniti. Po mojem mnenju je najboljši pristop ta, da ostajamo ozaveščeni o njenem razvoju in poiščemo načine, kako umetno inteligenco izkoristiti v sebi v prid.

Si občutil veliki vajb šift [vibracijski premik] leta 2022? Je vplival nate?
Sploh nisem občutil nobenega vajb šifta.

Kako se identificiraš?
on/njega

V koga si trenutno umetniško zatreskan?
V Saro Sadik.

Najljubša barva?
Bejbi modra.

Kdaj si vedel, da si umetnik?
To bi bil trenutek, ko bi moral reči: Že kot otrok… Nočem tega reči.

Mona Liza – kaj pomeni zate?
Lepa slika. Vendar o njej ne razmišljam veliko.