Preskoči na vsebino

Vezi - zagrebška Akademija za likovno umetnost in slovenski umetniki med obema vojnama
Galerija Božidarja Jakca
10. september 2021 - 13. februar 2022

kustosinji: dr. Asta Vrečko in Dajana Vladisavljević

Razstava v kuratorski zasnovi dr. Aste Vrečko (Galerija Božidar Jakac) in Dajane Vlaisavljević (Narodni muzej sodobne umetnosti) predstavlja okoli sto slik, kipov in grafik najbolj znanih slovenskih umetnikov, nekdanjih študentov zagrebške Akademije za likovno umetnost. Med njimi so Gabriel Stupica, Zoran Mušič, France Pavlovec, Zoran Didek, Marij Pregelj, Maksim Sedej, Miha Maleš, Nikolaj Pirnat, France Gorše, Franc Mihelič, Zdenko Kalin. Dela slovenskih umetnikov je mogoče videti vzporedno z deli njihovih hrvaških kolegov Antuna Motike, Otona Postružnika, Marijana Detonije, Frana Šimunovića, Slavka Kopača in tedanjih profesorjev Ljube Babića, Vladimirja Becića, Ivana Meštrovića, Krste Hegedušića, Marina Tartaglie in drugih. Razstava opredeljuje medsebojne vplive, povezave in sodelovanje slovenskih in hrvaških umetnikov ter opozarja na nekatera ključna vprašanja, ki so zanimala umetnike iz obeh okolij tistega obdobja, na primer vprašanje nacionalnega umetniškega izražanja ali angažirane umetnosti.

Stoletni stiki med umetniki z ozemlja hrvaških in slovenskih držav v isti državi so se okrepili z ustanovitvijo Kraljevine Jugoslavije. Zagreb kot kulturno in izobraževalno središče epohe in prostora je bil tudi edino mesto novonastale države, ki je imelo umetniško akademijo. Na čelu Akademije je bil takrat eden najbolj znanih umetnikov tistega obdobja Ivan Meštrović, sama Akademija pa se je s svojimi kakovostnimi izobraževalnimi programi lahko kosala s podobnimi evropskimi ustanovami. V obdobju med obema vojnama je tam študiralo skoraj sto slovenskih umetnikov, od katerih so mnogi postali slikarji, kiparji, scenografi, likovni pedagogi, kulturni delavci, teoretiki in tudi profesorji na Akademiji Likovna umetnost v Ljubljani. Umetniki so ustvarili trajna prijateljstva, nekdanji profesorji in študenti so postali kolegi, nekdanji sodelavci, sodelovali v društvih, razstavljali, sedeli v odborih in tako sodelovali pri oblikovanju predvojnega in povojnega kulturnega in umetniškega življenja.

Razstavni projekt je nastal v sodelovanju Galerije Božidar Jakac, Narodnega muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu in Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu. Na razstavi so poleg del iz zbirke Narodnega muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu in Galerije Božidar Jakac predstavljena tudi dela iz petnajstih javnih zbirk iz Slovenije in Hrvaške, iz zasebnih zbirk ter iz arhiva Akademije za likovno umetnost v Zagrebu. Umetnostna galerija Maribor na razstavi sodeluje z osmimi likovnimi deli sedmih avtorjev.