VEČČUTNA VODSTVA / 60! PANORAMA
oktober 2014
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

UGM v mesecu oktobru pripravlja vodstva po razstavi del zbirke UGM 60! PANORAMA, ki so namenjena slepi, slabovidni in videči publiki. Predstavili bomo različne možnosti veččutnega doživljanja umetniških del skozi besedne opise, tipne in slušne izkušnje ter vključevanja »živih slik«. Vodijo Brigita Strnad, višja kustosinja UGM in študenti likovne pedagogike ter umetnostne zgodovine Univerze v Mariboru.

Prijavitelj projekta je društvo ŠKUC, Galerija Škuc, Stari trg 21, 1000 Ljubljana. Vodstva je pripravila delovna skupina AKTIV III. Namen projekta AKTIV je krepitev aktivnega vključevanja ranljivih družbenih skupin v kulturno življenje in družbo nasploh, z usposabljanji za pridobitev veščin za večjo zaposljivost. AKTIV je podprt s strani Ministrstva za kulturo in ga delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Motivacijsko izhaja iz projekta SOdelujem Skupaj integrativno na področju kulture, ki se je odvijal v letih 2011/2012.

Opis fotografije (arhiv UGM):

Pokončna fotografija predstavlja prizor v razstavnem prostoru Umetnostne galerije Maribor, kjer si skupina udeležencev vodstva za slepe in slabovidne ogledujejo »živo sliko«. V ospredju stojijo štiri ženske. Na gledalčevi desni strani stoji mlajša ženska z dolgimi, ravnimi in temnimi lasmi. Oblečena je v svetlo modro obleko. Vidna je do pasu in sega skoraj do vrha fotografije. Stoji ob kiparskem stojalu, ki stoji v spodnjem delu na sredini fotografije. Na njem je postavljen na pol oblikovan kip iz gline. Ženska ga z obema rokama drži, kot da ga obdeluje, s pogledom pa je zazrta naravnost pred seboj, kakor da nekaj pozorno opazuje. Pri tem  se smehlja. Ženska s kipom predstavlja motiv slike Toneta Kralja, ki jo vidimo v ozadju na steni in predstavlja portret njegove žene Mare Kralj, ki je bila kiparka. Ob živi sliki stojijo še tri ženske. Dve ženski, ki stojita na gledalčevi levi, tipata del žive slike s kipom. Ob njih stoji Brigita Strnad, višja kustosinja UGM, ki je vodila ogled razstave.

Vodstva za skupine (do 15 oseb) izvajamo: torek-nedelja, 10.00-18.00. Obvezna predhodna najava! 
info in prijave: Brigita Strnad, višja kustosinja, brigita.strnad@ugm.si, T 02 229 46 97, M 041 396 69

VLJUDNO VABLJENI!

Vodstvo je organizirano v sklopu projekta AKTIV.


Pokrovitelj programa UGM za skupine s posebnimi potrebami: