zgodbe pošljite do 5. avgusta po pošti na naslov: Umetnostne galerije Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor, s pripisom Special Place in the City - Maribor

Na odprtem terminu, ki ga Umetnostna galerija Maribor letos razpisuje prvič, se bodo v Razstavnem salonu Rotovž s projektom Special Place in the City predstavile umetnice Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič. Ob tej priložnosti bodo premierno nastopile pod skupnim imenom KOLEKTIVA. Avtorice so do sedaj delovale kot neformalna skupina, nastopajo pa tudi kot samostojne umetnice.

Osnovno izhodišče projekta Special Place in the City  so zgodbe prebivalcev, ki odkrivajo nove poglede in nevsakdanje kotičke svojih mest. Avtorice, ki so komunicirale s prebivalci na različne načine, predstavljajo zgodbe, ki jih pripovedujejo posamezniki Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Gradca in Nottingham ter izpostavljajo večplastnost dojemanja mest. Projekt je usmerjen v raziskovanje razmerij med posameznikom in urbanim prostorom, pri čem, kot poudarjajo umetnice, izstopata dva aspekta. Prvi, psihološki moment, je vezan na intimne zgodbe oziroma osebne zgodovine prebivalcev. Svojevrstni portreti posameznikov ponujajo voajerski užitek in hkrati možnost identifikacije. Drugi aspekt je mesto. Pripovedi posameznikov omogočajo novo oziroma drugačno branje prostorov ter razkrivajo raznolike plasti pomenov, ki jih tvorijo prebivalci s svojim doživljanjem in spomini.

V mariborski različici projekta Special Place in the City avtorice Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič vabijo prebivalce Maribora, da predstavijo svoj poseben prostor v mestu in povedo svojo zgodbo oz. zakaj je zanje prav ta del mesta tako poseben. Avtorice zanimajo tako pozitivni kot negativni aspekti lokacij, predvsem pa iščejo odgovore na vprašanja: Zakaj posameznik začne določeno lokacijo v mestu dojemati na poseben način? Ali je lahko čustveno doživljanje prostora sestavni del posameznikove identitete? Kako življenjski stil vpliva na to, v katerih prostorih v mestu se zadržujemo in kaj do njih čutimo?

Zgodbe o svojih posebnih mestih lahko pošljete po pošti na naslov: Umetnostne galerije Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor, s pripisom Special Place in the City - Maribor. Prispela pisma bodo vključena v razstavo.

V Razstavnem salonu Rotovž bodo ob mariborskih zgodbah predstavljeni tudi videi iz Gradca in Ljubljane ter fotografije iz Sarajeva. Razstava bo nadgrajena z interaktivno delavnico, ki bo pod vodstvom umetnic potekala v septembru 2008.

Projekt Special Place in the City je bil zasnovan v času udeležbe umetnic na rezidenčnem programu v Nottinghamu 2004, kjer so v dialogu z organizatorji rezidence in naključnimi ljudmi iz ulice posnele video zapis, ki je služil kot platforma za nadaljevanje in razvijanje projekta. Leta 2006, v času rezidence v Gradcu, so projekt nadgradile, saj so pri predstavitvi projekta v Galeriji Centrum in medien.KUNSTLABOR-ju (galerija deluje v okviru Kunsthaus Graz) poleg izjav intervjuvancev predstavile tudi zemljevid posebnih prostorov, nabor zgodovinskih dejstev vsakega predstavljenega prostora in osebne predmete sodelujočih, ki jih kakorkoli vežejo na ta prostor. V Sarajevu so projekt izvedle v okviru delavnice z naslovom Some Other City v organizaciji festivala Sarajevska zima leta 2007. Izbrale so posameznike, katerih poklic je povezan s storitvami v mestu in intervjuje izvedle kar v njihovem delovnem okolišu. V lanskem letu so celoten projekt predstavile na samostojni razstavi v galeriji ŠKUC v Ljubljani, kjer sta bila poleg že naštetih mest predstavljena še Ljubljana in Zagreb.  

Skupino KOLEKTIVA sestavljajo Vesna Bukovec (1977), Lada Cerar (1974) in Metka Zupanič (1977). Avtorice delujejo kot neformalna skupina od leta 2003, od leta 2008 pa nastopajo pod skupnim imenom KOLEKTIVA. Vse tri so diplomantke ljubljanske ALUO. Metka Zupaničin Vesna Bukovec sta tam končali tudi magistrski študij. Sodelovale so na številnih umetniških rezidencah, skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini, mdr. na 11. Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja v Atenah 2003, razstavi mladih umetnikov pridruženih članic EU, Youg Art Europe v MOYA Museum of Young Art na Dunaju 2005, na pregledni razstavi sodobne slovenske umetnosti Teritoriji, identitete, mreže, Slovenska umetnost 1995-2005 v Moderni galeriji 2005 in na razstavi Narratives, -35/+65: Two Generations v graškem Kunsthausu 2006. Samostojne razstave so imele v slovenskih galerijah P74, Kapelici, Likovnem salonu v Celju, v galeriji Simulaker v Novem mestu, v Zagrebu, Gradcu in Nottinghamu.