USTVARJALNO POLETJE
4. julij – 31. avgust
UGM, Strossmayerjeva 6 + UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 + LGM, Vojašniški trg 2a + Mestni park Maribor

Otroke in mlade vabimo v času poletnih počitnic, da UGM spoznajo kot prostor ustvarjalnosti, druženja, igre in osvajanja novih izkušenj ter znanj. Aktivnosti bodo potekale v okviru projekta Pod lupo z Zbirko UGM, ki se osredotoča na umetniška dela avtoric Avguste Šantel mlajše in Henriete Šantel. Ogledovali si bomo razstavljene umetnine, se o njih pogovarjali in delili svoja mnenja ter ideje. Njuna dala bomo pogledali tudi ob srečanju z umetnicama Simono Šuc in Tino Konec. Umetnost bomo raziskovali tudi skozi praktično delo z različnimi likovnimi tehnikami. Slikarske, risarske, grafične in kiparske tehnike bomo povezovali z ustvarjanjem s fotoaparatom, kamero in računalnikom. Likovno ustvarjanje bomo spoznavali kot govorico, s katero izražamo to kar vidimo in čutimo, kadar nam zmanjka besed. Pri tem nam bo pomembno sproščeno in igrivo osvajanje vizualne pismenosti ter razvijanje  sposobnosti komunikacije in sodelovanja.
Večinoma se bomo družili v prostorih UGM, na Strossmayerjevi 6, ustvarjali pa bomo tudi v navdihujočem okolju Mestnega parka in Lutkovnega gledališča Maribor.

USTVARJALNE POČITNICE  (5-9  LET)
UGM, Strossmayerjeva 6
torki, 16., 23. in 30. julij, 6., 13., 20. in 27. avgust 2019, 10.00–12.30

Na torkovih ustvarjalnicah bomo spoznavali likovno umetnost. Najprej tako, da si bomo umetnine ogledovali v živo in se o njih pogovarjali. Nato se bomo tudi sami preizkusili v različnih slikarskih, grafičnih in kiparskih tehnikah kot tudi v izražanju s sodobnimi tehnologijami. Poskrbeli bomo tudi za sproščeno druženje ob družabnih igrah ter se okrepčali z malico. 
cena: 5 EUR / v ceno je vključena tudi malica

OTROŠKE USTVARJALNCE V DRUGIH PROSTORIH (3+ LET)
Spomin
Mestni park Maribor
petek, 28. in sobota, 29. junij 2019, 10.00–13.00 in 16.00–20.00

V okviru Art kampa se bomo spominjali preteklega leta in v likovni tehniki kolaža oblikovali igralo spomin.

Utrinki prostora
Avditorij LGM, Vojašniški trg 2a
sobota, 10. avgust 2019, 18.00–19.00

Umetnostna galerija Maribor, kjer predstavljamo različne likovne umetnine, se bo v okviru Mednarodnega festivala Lutkovni pristan predstavila z likovno - fotografsko ustvarjalnico. Otroke vabimo, da skozi fotografsko kamero poiščejo in posnamejo zanimive utrinke prostora, kje domujejo lutke. Nato se bomo še poigrali z obdelavo posnetih fotografij.  
brezplačna udeležba!

PROGAM ZA MLADE (12+)
prostranost risbe kroga
likovna delavnica z akademsko slikarko Simono Šuc
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2

četrtek, 4. julij , 17.00–20.00
Kaj pomeni narisati krog? Kakšen bi naj bil pravi ali pravilne krog? In če ni pravilen? Mlade vabimo na ustvarjalno druženje z avtorico razstave prostranost barvnega pogleda v razstavišče UGM Studio. Na delavnici se bomo poigrali s prostorom kroga, izrisovanjem krožnih in drugih oblik ter porajanjem ritma. Likovno govorico bomo povezali z zvokom, besedo, gibom.  Domov pa bodo s seboj odnesli svojo skicirko risb.
cena: 9 EUR  / Klub UGM:6 EUR

UMETNOST IN NARAVA
likovna delavnica z gostjo akademsko slikarko Tino Konec
UGM, Strossmayerjeva 6
20. - 22. avgust 2019, 17.00–20.00

Ali potrebujete motivacijo, da bi bili ustvarjalni? Poiščite jo v UGM na tridnevnem druženju med umetninami. Prvi dan bomo na kratko pogledali v preteklost. Iz Zbirke UGM vam bomo predstavili cvetlične motive umetniških del avtoric Avguste Šantel mlajše in Henrika Šantel. Nato bomo likovni motiv tihožitja s cvetjem ustvarjali v različnih slikarskih tehnikah na izbrane nosilce, kot so papir, platno, les ... Toda narava in rastlinski svet zanimata tudi sodobne umetnike in umetnice. Drugi dan nas bo obiskala mlada umetnica Tina Konec, ki tudi črpa iz rastlinskega sveta, natančneje sveta iglavcev in ga prevaja v svojstveno likovno govorico. Pod njenim mentorstvom bomo ustvarjali risbe po opazovanju rastlin, vej, listja … Zadnji dan bomo o naravi in rastlinah razmišljali skozi simbolni pomen ter preizkusili grafično prešo.
cena: 30 EUR / Klub UGM: 20 EUR

SLOVO POLETJU!
Čajnik
lutkovna predstava + ustvarjalnica za otroke
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 31. avgust 2019, 11.00

Vse udeležence in njihove sorodnike ter prijatelje vabimo na zaključno razstavo nastalih likovnih izdelkov. S čajnikom nas bo pogostil Mednarodni festival Lutkovni pristan s predstavo Začarani čajnik v izvedbi Pripovednega gledališča gospodične Bazilike, Ljubljana. Predstavi bo sledila ustvarjalnica na kateri bomo s čopičem ustvarjali čarobne čajnike. 
brezplačna udeležba!