Ustvarjalne počitnice / poletne ustvarjalnice (5 - 9 let)
UGM, Strossmayerjeva 6
17. julij – 28. avgust 2018

Umetnostna galerija Maribor vabi otroke na ustvarjalna in igriva druženja z umetnostjo. Otroci bodo raziskovali različne pristope v likovnem ustvarjanju, odkrivali različne poti razumevanja in doživljanja umetnosti. Mladi udeleženci se bodo preizkušali  v različnih likovnih tehnikah – risarskih, slikarskih in kiparskih. Hkrati bodo preko umetnosti raziskovali sebe, druge in svet. Ukvarjali se bomo z motivom danes vseprisotnega (avto)portreta, raziskovali bomo barvite prostore znotraj sebe ter se z različnimi likovnimi nalogami ozirali tudi v svet okoli nas.  

Program Ustvarjalnih počitnic
:

RAZISKUJEMO Z RISBO / ČRTICA NA KONCU USTNIC
torek, 17. julij 2018, 10.00 – 12.30
vodi: Brigita Strnad
Črta je sled gibanja. Kakšno sled bo nastala za nami, če se gibamo naravnost? Kako se bomo premikali, da bomo ustvarili ukrivljeno ali cikcakasto sled? Skozi različne gibalne igre bomo spoznavali značilnosti risbe in se poglobili v izraznost črt. Nato bomo iskali različne črte na našem obrazu in se spraševali, kaj neki pomeni črtica, ki se naredi na koncu ukrivljenih ustnic. Sledila bo likovna naloga, pri kateri bodo otroci ustvarjali lastno podobo.

RAZISKUJEMO Z RISBO / ČRTE OKOLI NAS
torek, 24. julij 2018, 10.00 – 12.30
vodi: Brigita Strnad
Na tokratni ustvarjalnici bomo raziskovali, kaj se s črtami dogaja v naši okolici in kako smo mednje vpleteni sami. Z različnim materialom, kot so vrvi, trakovi, vezalke bomo ustvarjali črte v prostoru, nato jih bomo poustvarili še na papirnati nosilec.

RAZISKUJEMO Z GLINO / KJE ŽIVIMO
torek, 31. julij 2018, 10.00 – 12.30
vodi: Brigita Strnad
Glina sodi med najstarejše kiparske materiale, uporabljajo pa jo tudi sodobni umetniki, da z njo spregovorijo o sedanjosti. Na ustvarjalnici bomo v glini prikazali sodobno mesto z zgradbami, cestami, tuneli, avtomobili in prebivalci. Pri tem bomo kritično razmišljali, kakšno naj bo mesto, da bo prijazno do ljudi in okolja.

RAZISKUJEMO Z BARVO / KAKŠNE BARVE SEM
torek, 7. avgust 2018, 10.00 – 12.30
vodi: Sarita Zupanc
Slikar lahko portretirančev obraz upodobi z zeleno, vijolično ali kakšno tretjo barvo- ali z več barvami. Z barvo izrazi njegove neoprijemljive osebnostne lastnosti, občutke ali misli. Na delavnici bomo spoznavali izrazno moč barve in njeno sporočilnost. Raziskovali bomo, katere barve bodo bolje izrazile naše lastnosti, kot so vztrajnost, živahnost ali plašnost. Sledila bo slikarska naloga. Otroci bodo ustvarjali avtoportrete in pri tem izbirali barve, za katere menijo, da določajo njihovo osebnost, njihove notranje prostore.

RAZISKUJEMO S PROSTOROM / USTVARJAMO SKUPAJ
torek, 14. avgust 2018, 10.00 – 12.30
vodi: Ajda Sitar
Na tokratni delavnici si bodo otroci prisvojili prostor in iz njega ustvarili svoj likovni izdelek. S pomočjo pogovora in igre bomo najprej spoznavali drug drugega ter si razdelili vloge pri nadaljnjem delu. S vključevanjem črt, oblik in objektov bom naredili prostorsko sliko, po kateri se bomo lahko resnično gibali.

RAZISKUJEMO S PROSTOROM / IGRA SVETLOBE IN SENCE
torek, 21. avgust 2018, 10.00 – 12.30
vodi: Brigita Strnad
Spoznavali bomo nekatere sodobne umetniške medije, ki delujejo s pomočjo svetlobe. Nato pa bomo s pomočjo likovne naloge poustvarili proces risanja s svetlobo in v obkrožujočem prostoru ustvarjali igro svetlobe in sence. 

RAZISKUJEMO / LIKOVNE ZGODBE
torek, 28. avgust, 100. - 12.30
vodi: Brigita Strnad
Na zadnji torkovi ustvarjalnici bomo povezali fotografijo, risbo in sliko. Najprej bomo raziskovali fotografije, ki so del našega vsakdanjega sveta in jih uporabili za ustvarjanje novih zgodb. Te bomo prikazali z govorico črt, barv in oblik ter jih povezali v knjigo.

Informacije: Brigita Strnad, 02 22 94 697, brigita.strnadping@ugmpong.si 

Cena posamezne torkove ustvarjalnice: 3,50 EUR, v ceno je vključena malica.
VABLJENI!