Umetnina za s seboj / Ivan Grohar - Kapelica
100+ Vrhunci iz Zbirke UGM

Vsak teden si iz naše galerije odnesite umetnino za s seboj, ki jo lahko spoznate tudi preko zvočnega opisa tukaj ali videa tukaj. Kot peto umetnino za s seboj vam predstavljamo prvo delo v naši zbirki, Kapelica umetnika Ivana Groharja.

Ta majhna, nevpadljiva slika Ivana Groharja, enega izmed štirih slovenskih impresionistov, predstavlja simbolni začetek Zbirke UGM. Mariborski Umetniški klub Grohar, pobudnik organiziranega likovnega delovanja v Mariboru, jo je kupil leta 1922 z namenom vzpostavitve zbirke bodoče galerije.

Upodobljeno rdeče znamenje je eno najstarejših slikanih znamenj na Slovenskem, ki stoji nedaleč od cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki. Še danes lahko v tamkajšnjem gozdu najdemo mesto, kjer je umetnik slikal. Bolj kot znamenje ga je pritegnil žarek, ki lije skozi drevesne krošnje. Spreminjajoča se svetloba, ki razkraja predmete in ustvarja vtis hipnega likovnega zapisa resničnosti, je temeljni likovni element impresionizma. Barva je nanesena hitro, groba tekstura razkriva lopatičasto tehniko, ki je značilna za velik del Groharjevega opusa, ključni vzor zanjo pa je bil tirolski slikar Giovanni Segantini. Kontrast zelene in rjave, rumene in vijolične ustvarja svežino gozdne sence in suho vročino poletnega dne, kar prispeva h Groharjevi trepetavi atmosferi. Krajinski motivi tvorijo jedro slovenskega impresionizma in služijo razvijanju značilnega liričnega razpoloženja. Narava je Groharju pomenila polje svobode in rešitve iz osebnih stisk, kar je slikovito opisal Ivan Prijatelj: »Grohar je slovenski kmetiški fant […] Zaljubljen do ušes je v svojo dečlo. Saj dekle in nič drugega ni Groharju slovenska priroda […]«

A. RAKOVEC