UGM v Mestnem parku / Umetnost zori
Mestni park Maribor
sobota, 8. avgust in nedelja, 9. avgust 2020, 10.00 – 13.00 in 16.00 – 20.00

V navdihujočem okolju Mestnega parka vas bomo v avgustu povabili k raziskovanju likovne umetnosti in razvijanju svojih likovnih veščin. Umetnostna galerija Maribor je v programu Umetnost zori pripravila zanimive ustvarjalnice. Na slikarske nosilce boste pod odprtim nebom lahko naslikali svoje poglede na drevesa, trate in okoliške gričke. Svoje vtise boste lahko zabeležili v različnih slikarskih tehnikah in materialih. Na kiparski ustvarjalnici boste spoznavali umetnost, ki bogati mariborski Mestni park kot tudi trge in ulice našega mesta. Svoj pečat boste lahko vtisnili v žive oblike, ki jih bomo ustvarjali na kiparski ustvarjalnici.

Program:

Slikarska ustvarjalnica / Slikanje pod odprtim nebom
Majhne in velike ljubitelje likovne umetnosti vabimo, da postanejo »pleneristi« - slikarji, ki so pozorni opazovalci narave in jo slikajo pod odprtim nebom. Motiv tako nastalih slik imenujemo krajine.
vodijo: Brigita Strnad, Urša Rotman, Urška Sabati in Don Korez, pedagogi UGM

Kiparska ustvarjalnica / Ustvarjanje žive oblike
Vabimo vas, da si ogledate replike kipov t.i. Forma vive, ki so nastale v okviru projekta TACTUS II (tip, aktivnost, kreativnost, team, umetnost, slepota). Ob tem vas bomo povabili, da se tudi sami preizkusite v kiparjenju ter raziskovanju abstraktne umetnosti.
Predstavitev replik in ustvarjalnica bo prilagojena tudi za slepe in slabovidne.
Replike del Forma vive Projekt TACTUS II (tip, aktivnost, kreativnost, tim, umetnost, slepota) so del programa »Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem v lokalnem in regionalnem okolju – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2020«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
vodijo: Sara Cetl, Samanta Cimerman, Katja Čepe, Martina Frangež, Valentina Gobec, Monika Goričan, Agnes Kojc, Maruša Lešnik, Mihael Novak, Klemen Polanec, Tamara Pušnik, Urška Rak, Maša Štaleker, Tadej Todorović, Sara Zmrzlak in mentorica dr. Jerneja Herzog, Pedagoška fakulteta Univerze v Maribor

Vodstvo / Zakotaljena krogla in druga umetniška obeležja v Mestnem parku
zbirno mesto: pri paviljonu v Mestnem parku, 18.00

Zakaj je spomenik olimpioniku Leonu Štuklju postavljen ravno v Mestnem parku? Od kod se je na svoje mesto zakotalila betonska krogla Slavka Tihca? Kje ima Kolbičev deček z grozdjem svojega brata? Na ta vprašanja in še več drugih bomo odgovarjali skozi voden ogled likovnih umetnin, ki krasijo mariborski Mestni parka. Druženje bomo zaključili pri Geopunkturnem krogu, ki ga je v mariborski park s svojimi sodelavci postavil Marko Pogačnik - umetnik, ki s svojim ustvarjanjem sporoča, da Zemlja oz. Gaja ni igrača, s katero lahko človek počne kar hoče.
vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM


VLJUDNO VABLJENI!