PREDAVANJE NESTAN NIJARADZE JE ZARADI NEPREDVIDENIH OKOLIŠČIN ODPOVEDANO. PREDAVANJE KLAVDIJA SLUBANA JE TAKO PREMAKNJENO NA TERMIN OB 18.00.

Predavanje Nestan Nijaradze / Sodobna fotografija na Kavkazu
sobota, 22. oktober 2016, ob 18.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6
predava: Nestan Nijaradze
, kustosinja, piska in umetniška direktorica Tbilisi Photo Festivala

Nestan Nijaradze bo predstavila sodobno fotografijo na področju Kavkaza in Tbilisi Foto Festival, ki je bil ustanovljen leta 2010 in katerega umetniška direktorica je Nestan od samega začetka. Tbilisi Foto Festival je že v nekaj letih dosegel izredno prepoznavnost, danes pa ni le najpomembnejši fotografski dogodek v regiji, temveč tudi eden najpomembnejših kulturnih dogodkov na Kavkazu. Od vsega začetka ima za partnerje tako prestižne fotografske festivale, kot je Festival v Arlesu. Letos je festival v Tbilisiju gostil več kot dvesto fotografov iz dvajsetih držav, vrhunec festivala pa vsako leto predstavlja Fotografska noč s številnimi projekcijami na prostem, ki jo obišče tudi 10.000 ljudi. Cilj festivala je uveljaviti stičišče za fotografijo iz različnih področij (Asija, Iran, Turčija, Europa, Rusija in Arabski svet) in na drugi strani predstaviti najboljše na področju svetovne fotografije ter promovirati mlado lokalno fotografijo.

Nestan Nijaradze 
(r. 1971)  je so-ustanoviteljica in umetniška direktorica TBILISI PHOTO FESTIVALA v Gruziji, mednarodno uveljavljena kustodinja razstav o fotografiji, piska, voditeljica tematskih oddaj na nacionalni gruzijski televiziji, strokovnjakinja za ocenjevanje portfolijev na različnih prestižnih festivalih in promotorka gruzijske fotografije. Med 2007-2015 je bila direktorica Hiše Fotografije, med 2007-2009 je bila glavna direktorica Magazine PHOTO, leta 2007 je inicirala prvo stalno zbirko gruzijske fotografije, med 2008-2009 je koordinirala projekt agencije MAGNUM o Gruziji imanovan Gruzijska pomlad s številnimi znanimi fotografi. Diplomirala je iz vizualne umetnosti na Univerzi v Tbilisi v Gruziji in magistrirala na Univerzi Paris-Diderot v Parizu. V Gruziji je v različnih institucijah predstavila številne poznane zahodne fotografe (Robert Capa, Stanley Greene, Guiorgui Pinkhassov, Vanessa Winship…),  redno pa se posveča tudi promociji gruzijske fotografije (Natela Grigalshvili, Newsha Tavakolian, Guram Tsibakhashvili, Shalva Alkhanaidze…) v okviru različnih svetovnih festivalov.

Predavanje bo potekalo v angleščini in ne bo prevajano.


Predavanje Klavdija Slubana / Predstavitev avtorske fotografije
sobota, 22. oktober 2016, ob 19.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6
predava: Klavdij Sluban, avtorski fotograf

Klavdij Sluban bo na tokratnem predavanju premierno predstavil svoje nove projekte. Med njimi so »tihi videi« iz Japonske, kjer se je v začetku letošnjega leta posvetil fotografskemu projektu po poteh japonskega pesnika Matsua Bashâ (1644 – 1694), ki velja za enega od največjih mojstrov haikuja. Po tako imenovani Baševi poti je peš prehodil 500 km od Kyota do Tokia in se tako povsem potopil v Japonsko, njeno kulturo in pokrajino. Za intimno in poetično serijo poimenovano Postopanje – po poteh Bashâ, je prejel nagrado za fotografijo Akademije za likovno umetnost.

Premierno bo predstavil tudi fotografije nastale v zaporih za mladoletnike Mario Covas in Arujà v San Paulu v Braziliji ter iz Centra za mladoletne zapornike Fleury-Mérogis v Franciji. V Franciji je fotografske delavnice izvajal od 1995 do 2000 k sodelovanju pa je povabil tudi fotografske legende kot so: Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud in William Klein. To delo je nato nadaljeval med leti 2012 in 2014. V ospredju Slubanovih zaporniških fotografij ni reportažna fotografija. Fotograf se osredotoča na omejenost prostora in časa, ki ga definira zaprtost.

Klavdij Sluban (r. 1963) je francoski fotograf slovenskega rodu. Pozornost svetovne javnosti, tako občinstva kot kritikov, je pritegnil s svojim popolnoma osebnim pristopom do fotografske prakse. Fotografira izključno na potovanjih, ki niso običajna turistična potovanja, ampak so intenziven nekajtedenski umik in poglobitev v deželo ter njene ljudi. Posnetke selekcionira z izjemno rigoroznostjo in večletnim odmikom. Svoja dela razstavlja v pomembnih svetovnih muzejih in galerijah. Je tudi avtor več fotografskih knjig, med katerimi omenimo Balkan – Transit (1997), Autour de la mer noire (2000),  Traversés (2002), Entre parenthèses (2005). Vse od leta 1995 se posveča fotografskim delavnicam z mladoletnimi zaporniki po različnih deželah sveta. Za svoja dela je prejel več uglednih nagrad, med drugim nagrado Niépce (2000), nagrado Leica (2004), Euroepan Publishers Award for Photography (EPAP, 2009). Sam pravi, da ima zanj poseben pomen nagrada Deklica s piščalko, priznanje občine Kočevje, kjer je preživel svoje otroštvo.

Predavanje bo potekalo v slovenščini.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!

Dogodek so omogočili: