UGM na Festivalu sprehodov
različne lokacije
27. - 31. marec 2019


UGM se tudi v tem letu pridružuje Festivalu sprehodov, ki ga organizirajo društva Živa dvorišča, Rajzefiber in Hiša. V času trajanja festivala med 27. in 31. marcem bomo izvedli dva sprehoda in sicer Po poteh Ivana Dvoršaka ter Kapljica izgine, kip pusti spomine. Vsi sprehodi so brezplačni, potrebno pa se bo predhodno prijaviti. Več na: https://rajzefiber.squarespace.com/slo/novice

O sprehodih:
Po poteh fotografa Ivana Dvoršaka
sreda, 27. marec 2019, 13.00 
zbirno mesto: pri Kužnem znamenju na Glavnem trgu
vodi: Andreja Borin

Ivan Dvoršak (1934–2013) je bil eden najpomembnejših slovenskih fotografov druge polovice 20. stoletja in priznan grafični oblikovalec. Bil je eden prvih, ki so v fotografiji uveljavljali načela modernizma in je pomembno zaznamoval slovensko fotografijo. Kljub značilni distanciranosti in redkobesednosti njegove fotografije ne izgubijo osebne note in dopuščajo subtilen vpogled v avtorjevo razpoloženje. Bil je fotograf domačega dvorišča, večina njegovih fotografij je namreč nastala v Mariboru oziroma v mariborskih predmestjih, v katerih je prepoznal izjemen izrazni potencial. Kustosinja UGM Andreja Borin, ki je leta 2015 pripravila Dvoršakovo retrospektivo, bo soočila današnje lokacije z motivi z originalnih fotografij (mnogi so že izginili), predstavila zanimive zgodbe njihovega nastanka in izpostavila likovne kvalitete del. 

Kapljica izgine, kip pusti spomine
četrtek, 28. marec, 11.00 (v angleščini) in nedelja, 31. marec, 17.00 (v slovenščini)
zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva 6
vodi: Urša Rotman

Spoznavali bomo Spomenik NOB, ki so ga Mariborčani sprejeli kot pomemben prepoznavni simbol mesta. Koliko spomenik tehta? Kdo ga je ustvaril? Kaj predstavlja njegova oblika? Kdo so osebe, ki jim je spomenik posvečen? Zakaj so ga meščani poimenovali Kojak? Na ta vprašanja bomo iskali odgovore skozi veččutno in multimodalno vodenje. S pomočjo tipnega tlorisa Trga svobode bomo spoznali njegovo sozvočje s prostorom, raziskovali bomo ustvarjalni proces od naročila, ideje do realizacije ter izvedeli, koliko sodelavcev je imel avtor. Vodstvo je prilagojeno tudi za slepe in slabovidne.

VABLJENI!