dobrodelna akcija Leo kluba in Rotaract kluba Maribor
torek, 17. februar 2009, ob 19.00 v Bowling centru Strike
dobrodelna akcija za odkup umetniških del Umetnostne galerije Maribor

Humanitarno društvo Leo klub Maribor in Rotaract klub Maribor v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in podporo Bowling centra Strike organizirata dobrodelni, družbeno odgovoren projekt Točke za kulturo. Projekt je namenjen zbiranju sredstev za odkup pomembnih umetniških del za stalno zbirko Umetnostne galerije Maribor oz. podpori pri kakovostnem razvoju in razširitvi galerijske zbirke moderne slovenske umetnosti.

V času, ko se Maribor pripravlja na Evropsko prestolnico kulture 2012, dobiva skrb za kulturno dediščino vedno večji pomen. V klubih Leo in Rotaract, ki s svojim dobrodelnim delovanjem pokrivata široko paleto družbenih področjih, želijo tudi na področju kulture postaviti primer dobre prakse. V okviru projekta Točke za kulturo se bo v Bowling centru Strike pomerilo v kegljanju 16 ekip različnih podjetij, društev in institucij /mdr. Rotaract klub Maribor, Leo klub Maribor, Rotary klub Maribor, Nova KBM, Raiffeisen bank, Založba KAPITAL, Zavarovalnica Triglav, Nigrad, ŠOUM, Odvetniška pisarna Gorjup, Optika ŠUC, Dimnikarska podjetja Maribor, GIZ-stari Maribor idr./. Izkupiček dobrodelne akcije bo UGM, osrednji ustanovi za likovno umetnost v SV Sloveniji, omogočil obogatitev stalne zbirke z umetniškimi deli, ki predstavljajo vrhunce naše kulturne dediščine.  

Leo klub Maribor je humanitarno društvo, ki združuje mlade med 16. in 32. letom starosti, ki so pripravljeni pomagati pomoči potrebnim. Je eden izmed 5.650 klubov, ki delujejo v svetu, z več kot 141.000 člani v 139 državah. Skupen imenovalec vsega kar delamo, je pomoč namenjena ljudem, predvsem otrokom, v lokalnem okolju.

Rotaract klub Maribor je nepolitična, neverska in neprofitna organizacija. Klub je bil v Mariboru ustanovljen leta 2000 in je v 8. letih svojega delovanja s svojimi dobrodelnimi projekti pomagal številnim pomoči potrebnim. Rotaract je mednarodna organizacija, ki združuje preko 6500 klubov v 180 državah sveta, kar pomeni 180.000 mladih, med 18. in 30. letom starosti, ki sledijo rotarijski ideji o boljšem svetu in boljših ljudeh.

UGM predstavlja  osrednjo muzejsko-galerijsko ustanovo v SV Sloveniji. V svoji stalni zbirki hrani več kot 3000 umetniških del od konca 19. stoletja do danes (slikarstvo, kiparstvo, grafika, fotografija, večmedijske instalacije). Gre za vseslovensko zbirko likovne umetnosti s poudarkom na delih likovnih umetnikov SV Slovenije. Posebnost UGM predstavlja leta 1999 ustanovljena zbirka slovenskega videa, t.i. Video zbirka UGM.  

Dogodek bomo podrobneje predstavili na tiskovni konferenci v sredo, 11. marca 2009, ob 11.00 v Umetnostni galeriji Maribor.