Tiskovna konferenca / Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
četrtek, 18. januar 2018, 13.00


Vabljeni na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči. Na tiskovni  konferenci bo Matej Sitar, soorganizator projekta Društva za evropsko zavest, v okviru katerega je razstava nastala, povedal nekaj besed o projektu. Kustosinja razstave, Marina Paulenka, umetniška vodja mednarodnega festivala za sodobno fotografijo, Organ Vida, bo spregovorila o nastanku razstave, Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor pa o njenem spremljevalnem programu. Razstava bo prvič predstavljena v Mariboru, nato pa bo potovala v Berlin, Gradec, Zagreb in Bratislavo v letu 2018. 

Razstava je del večjega projekta Društva za evropsko zavest (SI), katere partnerji so ORGAN VIDA - mednarodna fotografska organizacija (HR), Fotoklub Maribor (SI), Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie (AT), KuBiPro – Kultur – und Bildungsprojekte (DE) in E@I (SK). Projekt je podprt s strani programa Evropa za državljane.

Sodelujoče fotografinje: Ahlam Shibli, Amak Mahmoodian, April Gertler, Hannah Starkey, Laia Abril, Lua Ribeira, Nina Berman, Nina Mangalanayagam, Nydia Blas, Sandra Vitaljić, Tasneem Alsultan, Tomoko Sawada, Zanele Muholi
Kuratorka: Marina Paulenka
Oblikovanje: Nina Bačun & Roberta Bratović, OAZA

Razstava združuje trinajst umetnic, ki prinašajo zgodbe iz svojega okolja z željo, da odprejo nove možnosti za razumevanje in spoznavanje ter zastavljajo vprašanja, ki omogočajo različne načine razmišljanja in čutenja o trenutnih izzivih in težavah današnje sodobne družbe, v kateri smo priča turbulentni socialno-politični situaciji, kjer se morajo že zdavnaj priborjene pravice žensk ponovno zagovarjati, vprašanje žensk pa je aktualno kot še nikoli. Raznoliki pristopi teh del odražajo zastopanost različnih kulturnih izražanj in problematizirajo vprašanja, kot so izgradnja identitete, družina in dom, spolnost in vloge spolov, zastopanost žensk, politika žensk, delavske in socialne pravice žensk kot tudi viktimizacija žensk in otrok, sprejemajoč nezmožnost popolnega razumevanja in spopadanja z dano situacijo, ampak istočasno spodbujajoč spremembe in ustvarjanje alternativnih prostorov za doseganje enakopravnih možnosti, zgodb in dosežkov.

VLJUDNO VABLJENI!