The Witch Twins / otvoritev razstave
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 3. junij 2022, 19.00

kustos: Jure Kirbiš

Vabljeni v UGM Studio na otvoritev razstave The Witch Twins Alena in Robija Predaniča, ki ustvarjata svetove, ujete v gibanju ali sliki, v katerih sama prevzemata glavni vlogi – pred in za objektivom.

Sta performans umetnika, videasta, kostumografa, fotografa, rekviziterja, vizažista, scenografa, režiserja, montažerja, modela in igralca, lahko bi ju opisali kot umetniški vodji sebe in svojih svetov. Imata popoln nadzor nad vsemi elementi, gradniki njunega vesolja, ki združeni v celoto sestavljajo povsem svojstveno vizijo.

Brata Predanič nastavljata ogledalo svetu, pa ne takega, v katerem bi se pri neonski luči zrcalila njegova gola realnost in krutost, ampak takega, skozi katerega je v zgodbi stopila Alica in na drugi strani odkrila čudežno deželo, poseljeno z arhetipskimi liki – naš svet, obrnjen na glavo. Njuni svetovi so pravljični, čarobni, nenavadni, nadrealni, nostalgični, skrivnostni. Niso dolgočasni, niso kakor doživljata resnični svet. Definirata jih prav v kontrastu z realnostjo. So drugačni od vsakdanjega življena, so pobeg, izlet. Pa vendar so pristni. V svoji proizvedeni iluziji so za avtorja pristnejši od realnosti, saj je iluzija njuna lastna kreacija, kjer se svet uklanja njuni volji in je povsem pod njunim nadzorom.

Alen in Robi Predanič (r. 1994 v Brežicah) sta avtorja videospotov za glasbene izvajalce in skupine iz celega sveta. Njun videospot za pesmi Show Me Your Hand in C'mon ameriškega izvajalca Grega Hatema je bil prikazan na Festivalu slovenskega filma (Portorož), Festivalu gejevskega in lezbičnega filma (Ljubljana) in Festivalu Tresk (Ljubljana). Na slednjem je bil nominiran za najboljši slovenski videospot leta. Videospot za pesem Mushroom Kingdom avstralske skupine Sunfruits je bil predvajan na legendarni avstralski glasbeni televizijski oddaji Rage. Razstava v UGM Studiu je njuna prva predstavitev v galerijskem kontekstu.

VABLJENI!