Ta veseli dan kulture v UGM
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor
ponedeljek, 3. december 2012, od 10.00-18.00

UGM vabi obiskovalce na Ta veseli dan kulture! UGM in Slavija No 11 široko odpirata svoja vrata in vabita obiskovalce v okrilje sodobne vizualne umetnosti. Pripravili smo prost vstop in vodstvi po razstavi Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti ter razprodajo publikacij UGM. Vabljeni, da se pridružite kulturnemu utripu v prazničnem decembru!

10.00-18.00 PROST VSTOP & RAZPRODAJA PUBLIKACIJ UGM
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor

Na ogled bo razstava Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti, ki predstavlja vrhunce slovenske likovne umetnosti XX. in atraktivne umetniške prakse XXI. stoletja. Katalogi in druge publikacije UGM bodo na voljo po še posebej prijaznih cenah.

18.00 VODSTVO PO RAZSTAVI Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti: XX. stoletje 
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
vodi: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

Razstava v UGM predstavlja vrhunce slovenske likovne umetnosti XX. stoletja, začenši s predstavniki slovenskega impresionizma Rihardom Jakopičem, Matijo Jamo, Ivanom Groharjem in Matijo Sternenom, sledi obdobje med obema vojnama z Božidarjem Jakcem in bratoma Kralj na čelu. Med nadaljnje poudarke razstave sodijo velika imena slovenskega modernizma, kot so Marij Pregelj, Gabrijel Stupica in Zoran Mušič. Na razstavo so uvrščena tudi dela Janeza Bernika, Emerika Bernarda, Mirsada Begića in Marjetice Potrč ter mnogih drugih, ki so soustvarjali tok slovenske likovne umetnosti v zadnjih desetletjih.

19.00 VODSTVO PO RAZSTAVI Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti: XXI. stoletje 
Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor
vodi: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM
Drugi del razstave Skoraj pomlad izpostavlja najzanimivejša imena umetniške produkcije XXI. stoletja. To so imena, ki za seboj puščajo sledi in katerih umetniška dela so že del zgodovine slovenske umetnosti, čeprav so jasno uprta v prihodnost: od umetnikov srednje generacije Vadima Fiškina, Nike Špan in Nataše Prosenc do mlajših vzhajajočih zvezd Jasmine Cibic, Jaše, Petra Koštruna in drugih. Izbor okoli 20 najprodornejših akterjev sodobne vizualne umetnosti predstavlja hkrati najnovejšo zgodovino in možen pogled v prihodnost.

VLJUDNO VABLJENI!

http://www.mizks.gov.si/si/javne_objave_in_razpisi/obvestila/kultura/ta_veseli_dan_kulture_2012/