Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
2. + 3. december 2008, od 10.00-21.00

UGM se tudi letos pridružuje Dnevu odprtih vrat slovenske kulture, ki vsako leto poteka pod okriljem Ministrstva za kulturo RS ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna. Osrednji dogodek letošnjega »tega veselega dneva slovenske kulture« v UGM je pogovor s pisateljem Tonetom Partljičem. Obiskovalci pa si bodo lahko v torek, 2. decembra, in sredo, 3. decembra 2008, brezplačno ogledali še vse aktualne razstave, izbirali med številnimi publikacijami UGM po ugodni ceni in se udeležili zanimivih dogodkov. Galerija bo dva dni odprta vse do 21.00!  

torek, 2. december 2008
18.00-21.00: UHO; OKO: ELEKTROAKUSTIKA

Jesenski ciklus, ki ga organizira Mladinski kulturni center Maribor, predstavlja elektroakustično glasbo na področju nekdanje Jugoslavije, s poudarkom na delih profesorja Vladana Radovanoviča. Svoja glasbena dela bodo predstavili tudi slovenski skladatelji: Bojana Šaljić Podešva in Prešernovi nagrajenci- profesor Jakob Jež in akademika Lojze Lebič ter Janez Matičič. Avtorje je izbral skladatelj in strokovni sodelavec programa uho; oko: Elektroakustika, Marjan Šijanec. Program:

18.00-18.30: Promocija avtorske zgoščenke skladatelja Marjana Šijanca, Lumina
18.30-19.30: Predavanje Elektroakustična glasba Vladana Radovanovića (predava: Vladan Radovanović)
20.00-21.00: Predstavitev elektroakustične glasbe Bojane Šaljić Podešva, Janeza Matičiča, Lojzeta Lebiča in Jakoba Ježa  

sreda, 3. december 2008
11.00-12.00: POGOVOR s TONETOM PARTLJIČEM, Mariborska kultura preteklosti in prihodnosti

Tone Partljič, pisatelj, dramatik, scenarist, predsednik Borštnikovega srečanja, politik in nekdanji poslanec, je izvrsten poznavalec kulturnih razmer v Mariboru ter Sloveniji. Kot človek pronicljivega duha in humornega značaja, ki razmišlja o kulturi na seriozno kritičen način, začinjen z duhovitimi prebliski in smiselnimi vprašanji, bo tokrat posebej za obiskovalce UGM predstavil svoje poglede na preteklost in prihodnost mariborske kulture.

16.30–18.00: DRUŽINSKA DELAVNICA

Najmočnejši član družine bo po vodenem ogledu razstave Nove pridobitve v stalni zbirki UGM nosil veliko vrečo, v kateri bodo različni predmeti in navodila, npr. Kaj ima čevelj skupnega s sliko? Ogledu bo sledila kiparska delavnica, ki jo bo vodila Brigita Strnad, pedagoginja andragoginja UGM.

18.00-19.00: UHO; OKO: ELEKTROAKUSTIKA

Predavanje in avtorski večer Elektronsko področje glasbe in sintezne umetnosti Vladana Radovanovića  

in še...

> RAZPRODAJA PUBLIKACIJ UGM: vse publikacije UGM, monografije, plakati, cd-ji, po izredno prijaznih cenah!
> PROST VSTOP: brezplačni ogledi razstav Konceptualna umetnost, Nove pridobitve v stalni zbirki UGM in Tomo Brejc, Fotografije 2008.
> VEČERNI OBISKI: galerija na Strossmayerjevi odprta do 21.00!

PROST VSTOP NA VSE PRIREDITVE!