Stojan Kerbler - retrospektiva / vodstvo po razstavi
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 24. avgust 2019, 11.00

vodi: Lara Štrumej, kustosinja razstave

Umetnostna galerija Maribor vas vabi na vodstvo po razstavi fotografij Stojana Kerblerja (1938), enega najuspešnejših in najpomembnejših slovenskih fotografov.

Retrospektivna razstava, ki jo Umetnostna galerija Maribor prevzema od Moderne galerije v Ljubljani, zajema širok razpon Kerblerjevega ustvarjanja: od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014. Velika pregledna razstava, ki je nastala ob umetnikovi osemdesetletnici pod okriljem Moderne galerije predstavlja njegov obsežen ustvarjalni opus. Ta sega od prvih fotografij domačinov s Ptujske Gore s konca petdesetih let in fotografij iz študijskega obdobja v Ljubljani, preko Portretov s ptujskih ulic do dveh izjemnih ciklov Haložani in Koline, s katerima je utrdil prepoznaven osebni slog in si pridobil tudi mednarodno prepoznavnost. Razstava se zaključuje s tovarniško fotografijo in ciklom Dvorišča, v katerem so Kerblerja pritegnile sledi časa, naplastene na fasadah hiš starodavnega Ptuja.

kustosinja: Lara Štrumej

V Veliki dvorani UGM bo na ogled tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja in ki jih je avtor leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor. 

postavitev v UGM: Stojan Kerbler in Andreja Borin

Več o razstavi preberite tukaj.