Stojan Kerbler in Branko Lenart / pogovor s fotografoma
UGM, Strossmayerjeva 6
četrtek, 20. september 2018, 18.00
vodi: Dejan Sluga, direktor in programski vodja Galerije Photon


V spremljevalnem programu k retrospektivni razstavi Inge Morath najavljamo pogovor z dvema mojstroma fotografije, ki sta zaznamovala ne samo rodni Ptuj, temveč tudi širšo fotografsko krajino. Stojan Kerbler in Branko Lenart spadata med najbolj prepoznavni imeni slovenske fotografije zadnjih desetletij. V svojih obširnih opusih sta veliko pozornost namenjala tudi ljudem in krajem ob meji, tako na slovenski kot avstrijski strani. Zato ni naključje, da sta na prelomu tisočletja oba sodelovala v zadnjem projektu Magnumove fotografinje Inge Morath, ki se je na koncu izjemne kariere vrnila domov na Štajersko in posnela svojo zadnjo serijo ”Obmejni prostori” ravno ob pomoči omenjenih avtorjev.

O njunem sodelovanju z Morathovo, o podobnostih in razlikah v njihovih pogledih na fotografijo ter o bodočih načrtih se bo z avtorjema pogovarjal Dejan Sluga, programski vodja Galerije Photon. 

Stojan Kerbler  (r. 1938, Ptujska Gora) je bil od leta 1965, ko je diplomiral na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, do leta 2000, ko se je upokojil, zaposlen kot energetik v Tovarni aluminija v Kidričevem. S fotografijo se je začel ukvarjati leta 1953 v Foto klubu Ptuj. V času študija v Ljubljani je s prijatelji ustanovil študentsko Fotogrupo ŠOLT. Po končanem študiju se je včlanil v mariborski Fotoklub, ki je bil v tistem času ena vodilnih jugoslovanskih fotografskih organizacij. Nekaj ustvarjalno izstopajočih članov mariborskega kluba, med njimi tudi Kerbler, je leta 1971 z inovativnim pristopom povzročilo pravi preobrat v takratni jugoslovanski in slovenski fotografiji. Kerbler je izstopal prav s svojo drugačnostjo. Leta 1969 je bil prvič proglašen za najboljšega razstavljalca v Sloveniji in 1970 v Jugoslaviji, nakar je ta prestižni naslov uspel obdržati kar ducat let. Je velik poznavalec starejše slovenske fotografije, še posebej zaslužen za raziskave opusa Frana Krašovca. Danes živi in dela na Ptuju in na Ptujski Gori.

Branko Lenart (r. 1948, Ptuj) je mednarodno priznani umetnik in fotograf, ki je s šestimi leti skupaj s starši emigriral v bližnjo Avstrijo. Leta 1968 je postal član graškega umetniškega društva Forum Stadtpark, med leti 1972 in 1978 je opravljal študij pedagogike v Gradcu. Branko Lenart je soustanovitelj in nekdanji predsednik (1994 – 2007) Kulturnega društva Člen 7 / Pavlove hiše. Do leta 2007 je bil dejaven kot predavatelj za fotografijo na Višji državni šoli za umetnost in oblikovanje v Gradcu (1979 – 2007) in na Visoki strokovni šoli Joanneum v Gradcu (1996 – 2003). Od leta 1968 kontinuirano prireja samostojne in skupne razstave v Avstriji, Sloveniji in mednarodnem prostoru. Sodeloval je na številnih umetniških rezidencah, kot so: Apeiron Workshops v Millertonu, New York, in študijskih bivanjih v La Rochellu, Arlesu, Oxfordu, Rimu, Parizu in Londonu ter izdal mnoge monografije in publikacije, njegova dela pa se nahajajo v številnih domačih in mednarodnih zbirkah Danes živi in ustvarja v Gradcu in Piranu.

VABLJENI!