Preskoči na vsebino

Sodobno razstavišče UGM21 na Rotovškem trgu

»V Umetnostni galeriji Maribor smo z veseljem pristopili k projektu Centra Rotovž, saj se je ponudila priložnost, da na povsem nov način povežemo raznolike dejavnosti s področja kulture. Prepričani smo, da bodo Mariborčani v sinergiji različnih akterjev v Centru Rotovž – mestna knjižnica, sodobno razstavišče, art kino – doživeli izjemno izkušnjo, predvsem pa bistveno več, kot bi lahko ponudila posamezna institucija. Še posebej nas je navdušila poteza župana in mestnega vodstva, da kulturo umeščajo v samo mestno središče, saj v simbolnem smislu z njo nakazujejo, kakšno vlogo ima za razvoj našega mesta prav kultura.

Maribor bo končno pridobil prvo namensko grajeno likovno razstavišče. S profesionalnimi pogoji bomo lahko v njem gostili mednarodne ter nacionalno relevantne razstave in z njimi nagovorili najširšo javnost. Sodoben koncept razstavišča bo omogočal, da bomo lahko ponudili boljšo podporo mariborski likovni sceni, prav tako pa bomo razširili naše delovanje na področjih, kot so oblikovanje, fotografija in film, kar javnost upravičeno pričakuje od osrednje institucije za vizualno kulturo v severovzhodni Sloveniji.

V kompleks Centra Rotovž bo umeščeno razstavišče Umetnostne galerije Maribor imenovano UGM21; ime nakazuje usmerjenost razstavišča v sodobne principe razstavljanja. Medtem bodo muzejske vsebine dobile primerne prostore na obstoječi lokaciji na Strossmayerjevi ulici. Tudi te prostore bo potrebno prenoviti, resno namero MOM pa vidimo v dosedanjih potezah že uresničene obnove strehe in fasade.

Projekta se v UGM zelo veselimo, predvsem pa si želimo, da bi javnost čim prej lahko povabili na prvo razstavo, torej da bo Center Rotovž začel z delovanjem.«
— Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor