POGOVOR S KIPARKAMA VLASTO ZORKO IN ALEKSANDRO SAŠKO GRUDEN
sobota, 17. januar 2015, ob 11.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sodelujejo: Vlasta Zorko, kiparka; Aleksandra Saška Gruden, akademska kiparka; pogovor povezuje: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

V letu 2015 pričenjamo z novo serijo sobotnih pogovorov v UGM, ki so namenjeni sproščenemu spoznavanju zbirke UGM in drugih vsebin, vezanih na likovno ustvarjanje v SV Sloveniji. Kustosi UGM bodo z zunanjimi sodelavci javnosti približali likovno umetnost naše regije in tako oplemenitili razumevanje in pomen kulturne dejavnosti v Mariboru in okolici.

Vljudno vabljeni na prvi letošnji pogovor med kiparkama različnih generacij, odlično portretistko Vlasto Zorko in vsestransko ustvarjalko Aleksandro Saško Gruden. Predstavili nam bosta svoja dela in aktualne poglede na kiparsko ustvarjanje. Posebna pozornost bo namenjena ustvarjalnim izzivom na prostem in kritiki vizualne podobe mariborskega javnega prostora. Pogovor bo vodila in usmerjala Breda Kolar Sluga, direktorica UGM. 

Aleksandra Saška Gruden je študirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Leta 1998 se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo in absolvirala pri prof. Luju Vodopivcu. Od leta 2006 ima status samostojne ustvarjalke na področju kulture in se kot umetnica v različnih medijih predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Med leti 2002 in 2012 je poučevala kiparstvo na Šoli za uporabno umetnost Famul Stuart v Ljubljani. Za svoje delo je prejela tudi nagrade in priznanja. 

Vlasta Zorko je študirala kiparstvo na Akademiji za uporabno umetnost in leta 1959 diplomirala pri Zdenku Kalinu. Po diplomi se je izpopolnjevala na več tujih akademijah. Od leta 1972 je svobodna umetnica. Študijsko je potovala v več evropskih držav in se udeležila različnih mednarodnih simpozijev. Izdelala je portrete številnih znanih Slovencev. Razstavljala je tako doma kot v tujini in za svoja dela prejela številne nagrade.

Ljubitelje umetnosti vabimo, da postanete člani Kluba UGM, kar vam omogoča brezplačen vstop v galerijo vso leto, tudi ob sobotnih pogovorih. 

VLJUDNO VABLJENI!