Slovenski kulturni praznik v UGM in Slaviji No 11
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor
petek, 8. februar 2013

Na slovenski kulturni praznik UGM vabi obiskovalce v okrilje moderne in sodobne umetnosti! Pripravili smo prost vstop v UGM in Slavijo No 11, pravljično uro za najmlajše, vodstvi po razstavi Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti, pogovor z dr. Beti Žerovc, avtorico knjige Slovenski impresionisti in razprodajo publikacij UGM.

10.00-18.00 PROST VSTOP & RAZPRODAJA PUBLIKACIJ UGM
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor

Na ogled bo razstava Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti, ki predstavlja vrhunce slovenske likovne umetnosti XX. in atraktivne umetniške prakse XXI. stoletja. Katalogi in druge publikacije UGM bodo na voljo po še posebej prijaznih cenah. 

11.00-12.00 PRAVLJIČNA URA
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
pripoveduje: Igor Černe, pravljičar iz Mariborske knjižnice

Otroke, njihove starše, babice in dedke vabimo na pravljično popotovanje v pisan svet slovenske umetnosti na razstavi Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti. Na čarobno pot slovenskega slikarstva in kiparstva nas bo popeljal Igor Černe, pravljičar iz Mariborske knjižnice. Pravljična ura bo potekala v sodelovanju z Mariborsko knjižnico.

11.00 VODSTVO PO RAZSTAVI Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti: XX. stoletje 
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
vodi: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

Razstava Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti predstavlja kronološki razvoj likovne umetnosti 20. stoletja na Slovenskem in poleg zbirke UGM vključuje dela iz 20 muzejev in galerij v Sloveniji. Razstava prinaša vpogled v nemirno 20. stoletje, ki ga zaznamuje pojav številnih umetnostnih smeri, umetniških kolektivov in nenehna iskanja novih možnosti umetniškega izražanja. Kronološki sprehod se začne z impresionisti in zaključi s sodobnimi umetniškimi praksami na prelomu 20. v 21. stoletje ter postavi na ogled dela zvenečih imen od Ivana Groharja, Franceta Kralja, Božidarja Jakca, Zorana Mušiča, Gabrijela Stupice, Marija Preglja, Franceta Miheliča, Slavka Tihca, Janeza Bernika, Marjetice Potrč, skupine Irwin itd. Kustosinja razstave Breda Kolar Sluga se bo na vodstvu po razstavi osredotočila na umetnost po 2. svetovni vojni.

12.00 VODSTVO PO RAZSTAVI Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti: XXI. stoletje 
Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor
vodi: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM

Različni vidiki sodobnih umetniških praks, ki jih predstavlja drugi del razstave Skoraj pomlad / 100 let slovenske umetnosti, gledalca soočajo s pluralnostjo sodobne vizualne umetnosti. Razstava predstavlja dela najvidnejših sodobnih umetnikov in umetniških kolektivov srednje in mlajše generacije, ki med drugim tematizirajo vprašanja o percepciji znanih podob v kontekstu različnih medijev, pri čemer se poslužujejo izvirnih pristopov v izvedbi. Izbor zajema prostorske postavitve, slikarska in kiparska dela, video, fotografijo, risbo in intervencijo v zunanji prostor. Postavitev v enajstem nadstropju poslovnega centra Slavija z atraktivno postavitvijo odpira možnost dialoga med posameznimi eksponati.

17.00 PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE dr. Beti Žerovc Slovenski impresionisti
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6sodelujeta: dr. Beti Žerovc, avtorica monografije in mag. Andreja Rakovec, kustosinja UGM

Monografija Slovenski impresionisti dr. Beti Žerovc je nedvomno eden izmed bralskih užitkov v zadnjem času, ki osvetli začetno poglavje slovenske moderne umetnosti. Knjiga predstavlja ključna poglavja slovenskega impresionizma, od formiranja mladih slikarjev v Münchnu, soočanja z izzivi domačega okolja, do vsebinskih in formalnih značilnosti v njihovem umetniškem razvoju. Hkrati izriše širši zgodovinski, politični, kulturni, nazorski in umetniški kontekst, v katerem so delovali slovenski impresionisti, in odstira vpogled v zasebnost umetnikov ter njihove osebnostne poteze. Knjiga bralcu približa obsežen opus impresionistov in ob bogatem slikovnem gradivu, med katerim so tudi na novo objavljene fotografije oz. reprodukcije del iz javnih in zasebnih zbirk, predstavlja izvrstno branje.

Dr. Beti Žerovc je umetnostna zgodovinarka in teoretičarka, zaposlena je kot docentka na Oddelku za umetnostno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer predava slovensko likovno umetnost od leta 1800 do danes. Njeni raziskovalni področji sta vizualna umetnost in umetnostni sistem v zadnjem stoletju in pol, še zlasti njuna vloga v družbi. Je avtorica številnih člankov in knjig: Rihard Jakopič - umetnik in strateg (cf., 2002), Kurator in sodobna umetnost. Pogovori (Maska, 2008) in Umetnost kuratorjev. Vloga kuratorjev v sodobni umetnosti (Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2010). Leta 2011 je kurirala Mednarodni grafični bienale v Ljubljani.

VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!