Slađana Matić Trstenjak / otvoritev prodajne razstave
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
3. decembra 2019
– 2. februar 2020
otvoritev: torek, 3. december 2019, 18.00

kustos: Jure Kirbiš

UGM Šop je razstavni kotiček v muzejski knjigarni, ki je namenjen predstavitvam avtorjev in avtoric mlajših generacij iz severovzhodne Slovenije. Tokrat v UGM Šopu predstavljamo slikarko Slađano Matić Trstenjak z izborom slik, nastalih v zadnjem obdobju.

Slađana Matić Trstenjak v svojih delih izhaja iz motivov krajine in naravnih pojavov, ki jih postopoma abstrahira in v mehkih formah oblikuje barvite kompozicije. Slikarska površina je sestavljena iz več plasti barvnih ploskev, ki se med seboj prekrivajo v navidez hitro naslikanih nanosih. V tehniki kolaža umetnica dodaja luskaste strukture, ki se kot slap zlivajo preko zgornjega roba in po sredini slikarske površine padajo čez spodnji rob slike. Kolorit rožnatih, nebeško modrih in nežno rumenih dodatno pride do izraza v kontrastu z grobo križ-kraž pobarvanimi črnimi ploskvami. Z uporabo različnih tehnik, materialov, oblik in barv je dosežen igriv učinek, kjer se nam včasih zazdi, da nam je slika pokazala jezik.

Slađana Matić Trstenjak (r. 1985, Doboj, Bosna in Hercegovina) je leta 2010 magistrirala iz slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti Široki Brijeg Univerze v Mostarju pod mentorstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka. Sodelovala je na številnih razstavah v Sloveniji in sosednjih državah, v zadnjem obdobju se je samostojno predstavila v Sinagogi Lendava, Galeriji Vladimir Filakovac v Zagrebu, Galeriji La Roggia v Pordenonu, Galeriji Blaues Atelier v Gradcu ter na več kot devetdesetih skupinskih razstavah. Kot samozaposlena v kulturi živi in dela v Mariboru.

VLJUDNO VABLJENI!