REKA, REKA/ Syntapiens::IZ
gledališka predstava
UGM, Strossmayerjeva 6
petek, 25. oktober 2019, 18.00 in 21.00
trajanje: 1 uro 10 minut
vstopnica : 20 EUR

režiser: Dragan Živadinov
lektura: Špela Kopitar
kostumografka in scenografka: Dunja Zupančič
avtor digitalne konstrukcije: Miha Turšič
avtor glasbe in oblikovalec zvoka: Dario Seraval
oblikovalec svetlobe: Janez Kocjan
3D tisk: Luka Frelih
tehnični vodja: Anže Rogelja

producent: Zavod DELAK

zasedba:
Iva Zupančič Miranda Trnjanin
Pesnik Dane Zajc Borut Veselko
Dramatik Dane Zajc Marko Mlačnik
Tujec Davor Janjić

Začelo se je 54. Festival Borštnikovo srečanje. Umetnostna galerije Maribor se borštnikovanju letos pridružuje z dvema programoma: razstavo Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991 in predstavo REKA, REKA/ Syntapiens::IZ po motivih drame Daneta Zajca Otroka reke v režiji Dragana Živadinova, ki bo 25. oktobra 2019 dvakrat uprizorjena v Veliki dvorani UGM. Vabljeni!

REKA, REKA/ Syntapiens::IZ je gledališki dogodek, ki je v celoti posvečen impresivnemu umetniškem opusu Ive Zupančič, prejemnici Borštnikovega prstana, ki je leta 1962 premierno odigrala vlogo Reke v krstni izvedbi Otroka Reke dramatika in pesnika Daneta Zajcav režiji Tarasa Kermaunerja. Projekt Reka, Reka spada v vesolje petdesetletne gledališke predstave Noordung::1995-2045, ki se ukvarja z usodo gledališča po tem ko se ta umetnost po modernizmu v 20. stoletju odpove mimetičnemu, figuralnemu, pripovednemu in je usmerjena v abstrakcijo.

Dragan Živadinov je študiral na UL AGRFT in sredi 80. let soustanovil eksperimentalne projekte (Gledališče sester Scipion Nasice, Rdeči pilot, Kozmokinetični kabinet Noordung). Bil je soustanovitelj umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst. Ukvarja se z gledališčem na medmrežju in z zgodovinsko-estetskimi prispevki sodeluje v Centru za raziskave scenskih umetnosti Delak. Je utemeljitelj retrogardističnega postopka v gledališču, zagovarja načela umetnostnih avantgard 20. stoletja (futurizem, konstruktivizem, konceptualizem). Prestal je selekcijo za kozmonavta.

Vstopnice je mogoče kupiti na blagajni SNG Maribor (Slovenska ulica 27) ali tukaj.