Preskoči na vsebino

Prostor v prostoru / otvoritev razstave
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 + avla SNG Maribor, Slovenska ulica 27
4. oktober – 9. november 2019
otvoritveno vodstvo: petek, 4. oktober 2019, 18.00
otvoritev: petek, 4. oktober 2019, 19.00

avtorica razstave: mag. Ana Kocjančič

V sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje bomo oktobra in novembra v UGM Studiu gostili prenos razstave Prostor v prostoru, prvo pregledno razstavo, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.

Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Preglja, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča idr.) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo. Producenta postavitve v Mariboru sta UGM in Festival Borštnikovo srečanje.

VABLJENI!