Preskoči na vsebino

Mladen Stropnik / Pristava–Gaberke–Veleje
z Natašo Berk, Bojanom Mijatovićem in Dominikom Štibernikom
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
petek, 8. december 2023, 19.00

Vabljeni v UGM Studio na otvoritev razstave Pristava—Gaberke—Veleje umetnika srednje generacije, Mladena Stropnika, ki je svojo umetniško pot začel z raziskovanjem razširjenega polja slikarstva, danes pa njegov bogat in intriganten opus obsega slike, dela na papirju in platnu, kolaže, risbe, videe, performanse ter objekte.

Stropnik svojo umetniško prakso umešča v prostore vsakdanjega življenja – iz njih namreč črpa, a obenem z umetniškimi gestami, ki izhajajo iz konceptualizma in minimalizma, v njih tudi posega. Umetnik zrcali svoje osebno doživljanje vsakdanjega, poznanega, neposrednega. To doživljanje prevaja v umetniška dela, ki gledalcu ponujajo neposredno estetsko izkušnjo, ki je zmeraj pogojena s posameznikovim asociativnim poljem. S tem Stropnikova intimna izkušnja preide v prostor kolektivnega in predstavlja svojevrsten družbeni komentar, ki ga ni vedno mogoče verbalno ubesediti.

Z beleženjem »slikovitih in edinstvenih prizorov iz vsakdanjega življenja«, kot to poimenuje umetnik, Stropnik pred gledalcem razpira humorne situacije, podaja spontane domislice in raznolika razpoloženja. Na risbah ali kratkih besedilih oziroma besedah, ki jih v obliki fotografij ali kratkih video posnetkov že nekaj let redno objavlja na družbenih omrežjih, je zaslediti avtorjevo predanost podrobnemu in poglobljenemu opazovanju življenja v vsej svoji spontanosti in banalnosti.

Razstava vključuje tudi delo z naslovom kevin, ki obstaja tako v fizični (fotografija) kot tudi digitalni obliki (digital art collectible) in ga je kot takega tudi mogoče kupiti. V razstavnem prostoru do dela, ki je sicer razstavljeno kot fotografija, v celoti dostopamo z uporabo aplikacije artevive.com. Dela v obogateni resničnosti in umetniški objekt z naslovom NIČ, ki je nastal za razstavo Pristava–Gaberke–Veleje in ga je na razstavi prav tako mogoče kupiti, še dodatno pričajo o umetnikovem raziskovanju prostora, poigravanju z različnimi umetniškimi mediji ter razmišljanju o fizični, vsebinski in tudi ekonomski dostopnosti sodobne umetnosti. Ob digitalnih delih pa je Stropnik za to razstavo zasnoval tudi performans z naslovom Jaspers, ki se bo odvil ob otvoritvi razstave.

Mladen Stropnik živi in dela v Ljubljani. Svoje delo je predstavljal na različnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v mednarodnem prostoru, med drugim v Muzeju nemega filma Niles Essanay (Fremont, Kalifornija, 2018), Projektnem prostoru DUM (Ljubljana, 2018), Zbirki Richter – Muzej sodobne umetnosti Zagreb (2017), Galeriji Apoteka (Vodnjan, 2015), Galeriji ŠKUC (Ljubljana, 2014; 2013), Galeriji Gregor Podnar (Ljubljana, 2013; 2009, Berlin, 2020), Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (Ljubljana, 2015) in Mednarodnem grafičnem likovnem centru (Ljubljana, 2016; 2014; 2012).

Razstava nastaja v sodelovanju z Gregor Podnar, Dunaj.