Prešernov dan v UGM
slovenski kulturni praznik
petek, 8. februar 2019, 10.00 - 18.00
UGM in UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6, UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2


»Ko brez miru okrog divjam…« No, Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja vrata in vabi nemirne duše, pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti. Na slovenski kulturni praznik bo vstop v UGM brezplačen, razglednice, zloženke, katalogi in sploh vse publikacije UGM v muzejski trgovini pa 30% cenejše. Na ogled ponujamo veliko mednarodno razstavo sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? v razstavišču UGM, izbor iz Zbirke UGM pod naslovom Ulica v UGM Kabinetu in Šivarije - očarljive pravljične junake Manice K. Musil v UGM Studiu.

Program:
Manica K. Musil / Šivarije
vodstvo po razstavi za družine

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
11.00
vodi: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa
Trije mucki in zmaj, koza Cilka, pobalinska pujsa, čarobna školjka, komar Janez, mravljinčar Franc, lev Robert ter slon Stane so glavni junaki slikanic Manice K. Musil, ki svojih podob ne riše, ampak šiva, lepi in kvačka. Na razstavi so na ogled veliki formati pisanih Šivarij ter slikanice, ki so bile do sedaj prevedene že v 14 jezikov.

UGM Kabinet/ Ulica
vodstvo po razstavi
UGM, Strossmayerjeva 6
12.00
vodi: Jure Kirbiš, kustos razstave
Izbor del iz Zbirke UGM v UGM Kabinetu v ospredje postavlja ulico, natančneje mariborske ulice, kot so jih skozi preteklo stoletje v različnih medijih ujeli v Mariboru živeči umetniki. Dela nas popeljejo skozi zgodovino Maribora in hkrati čez raznolike likovne pristope upodabljanja ulice in mesta.

Ne glej nazaj, okej?
vodstvo po razstavi
UGM, Strossmayerjeva 6
16.00
vodi: Simona Vidmar, kustosinja razstave
Razstava predstavlja 18 mladih in uveljavljenih umetnikov iz Slovenije in tujine, ki svojo prakso usmerjajo k raziskovanju spomina, zgodovinjenja in gradnji identitete. Dela na razstavi so s področja sodobnih vizualnih umetnosti. Na ogled bodo instalacije, video dela in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije.

VABLJENI!