Preskoči na vsebino

Predstavitev projekta geopunkturni krog v Mariboru
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + mariborski mestni park
četrtek, 10. avgust 2017, ob 16.00
vodi: Marko Pogačnik, Unescov umetnik za mir 


Umetnostna galerija Maribor vas vabi na predstavitev projekta geopunkturnega kroga umetnika in kiparja Marka Pogačnika, ki bo od 9. - 16. avgusta 2017 nastajal v mariborskem mestnem parku. Projekt je rezultat sodelovanja Umetnostne galerije Maribor, društva Vitaaa za sožitje človeka, narave in prostora, Mestne občine Maribor in podjetij Nigrad in Snaga. Otvoritveni dogodek projekta bo potekal 26. septembra 2017.

Avtor o projektu: »Projekt geopunkturnih krogov sem začel realizirati leta 2004, kot način kako ponovno vzpostaviti komunikacijo med človekom in Zemljo kot noosfero, specifično obliko zavesti. Geopunkturni krogi so postavljeni v različnih konstelacijah in so postavljeni na krajih, kjer je komunikacija z noosfero mogoča. Kamniti stebri imajo vklesana znamenja, oblikovana po principu univerzalnega likovnega jezika. Imenujem jih »kozmogrami«. Pri realizaciji vedno sodeluje mednarodna skupina izšolanih umetnic in umetnikov. V Sloveniji je bil leta 2008 v Ljubljani postavljen Hologram Evrope v povezavi s slovenskim predsedovanjem EU,  geopunkturni krog je lociran tudi ob Savi in ob Cerkniškem jezeru. V tujini so geopunkturni krogi postavljeni na Češkem, na Portugalskem, na Hrvaškem, v Bosni, v Avstriji, Kanadi in v ZDA. Geopunkturni krog v Mariboru bo posvečen Sloveniji, v to kompozicijo pa bo vpet tudi kamen, ki bo označil vlogo mariborskega prostora v širšem prostoru srednje Evrope.«

Marko Pogačnik (r. 1944) se je začel kulturno udejstvovati že v dijaških letih in ga kasneje nadaljeval s konceptualistično skupino OHO (1965-1971). Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1963-1967). Kot svobodni umetnik deluje od leta 1968, leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano »litopunktura«, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v pokrajini. V stebre vkleše znake, tako imenovane »kozmograme«, ki z vibracijo vklesane informacije delujejo na zavest prostora. Vseskozi se posveča tudi delavnicam na terenu, kjer skupaj z ljudmi vzpostavlja nov odnos do narave in prostora. Za svoje delo je bil nagrajen z nagrado Prešernovega sklada, Bevkovo nagrado (oboje 1991) in Jakopičevo nagrado (2008). Je avtor več knjig od katerih so številne tudi prevedene. Je avtor državnega grba Republike Slovenije. Leta 2016 je prejel častni naziv UNESCO umetnik za mir.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!