REBUS / predstavitev petih izvodov fotozina + prodajna razstava
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 6. marec 2018, 18.00 
gosta: Matjaž Wenzel & Rene Maurin


Mariborska ustvarjalca, fotograf Matjaž Wenzel in filmar Rene Maurin, bosta predstavila REBUS, avtorski magazin/fotozin, ki je pravkar doživel svojo peto, Berlinsko edicijo. Vsi izvodi REBUSA bodo na prodaj v UGM trgovini, zadnja, Berlinska številka, pa bo predstavljena v omejeni ediciji printov v okvirjih. Vse po zinovskih cenah! Pogovor z avtorjema bo vodila Simona Vidmar, kustosinja UGM.

Rebus je sicer pojem, ki ga po večini nemudoma povežemo z ugankarstvom. Vendar ugankarstvo ni pojav, ki ga lahko nanesemo zgolj na kratkočasne dejavnosti temveč tudi na razlago vsakega ne empiričnega pojava, ki ga srečamo v življenju. Lahko bi trdili, da je življenje samo, v vsem svojem spektru, rebus, ki ga poizkušamo razložiti s vsemi razpoložljivimi sredstvi. Z revijo REBUS avtorja poskušata doseči nasprotno. Sporočilo je bralcu podano kot uganka. Uganka sestavljena iz delov, ki so sicer povsem jasni, vendar pa tvorijo celoto, ki je le rahlo priprta. Bralec v to sramežljivo špranjo sicer lahko potisne noht svojega razuma, vendar mora za neoviran pogled na vsebino vložiti še nekaj angažmaja. Revija REBUS si s vsako številko zada soočanje z določeno temo, za katero avtorja smatrata, da se je v sodobnem okolju bodisi izogibamo, pozabljamo, sramujemo ali na kak drugačen način potiskamo z roba družbenega diskurza. Subjekt s katerim se posamična številka ukvarja pa je definiran predvsem v čutno-iracionalnem polju. Na ta način želita Wenzel in Maurin z revijo REBUS zaobiti intelektualni diskurz, ki pogosto posreduje lažen občutek zavedanja in omogočiti potop v čutno, pogosto motno, vendar vznemirjujočo intimno obravnavo zastavljene teme.

Matjaž Wenzel (r. 1973, Maribor) dela na področju fotografije, videa in grafičnega oblikovanja in je ustanovitelj studia MILIMETER. Diplomiral je iz likovne umetnosti na mariborski Pedagoški fakulteti. Svoja fotografska dela je predstavil na več samostojnih in izbranih skupinskih razstavah doma in v tujini, mdr. Moderna galerija Ljubljana; Les Rencontres de la photographie, Arles; Japan International Salon of Photography, Tokiyo… Oblikoval je številne knjige in knjižne ovitke in v letih 2007 in 2016 prejel nagradi za najbolje oblikovano knjigo. Bil je finalist nagrade OHO (2007), nominiranec za nagrado Deutsche Boerse Photography Prize (2009) in prejemnik Glazerjeve listine (2011). Živi in dela v Mariboru.

Rene Maurin (r. 1971, Maribor) se je ob študiju arhitekture pričel navduševati nad gledališčem in filmom, zaradi česar je prekinil študij in se vpisal na zagrebško Akademijo dramskih umetnosti. Po diplomi se je ukvarjal predvsem s snemanjem dokumentarnih filmov za TV Slovenijo, med bolj poznanimi sta dokumentarca Videl sem Elvisa! in Življenje od znotraj. Med leti 2001-08 je bil direktor in umetniški vodja Mestnega gledališča Ptuj in v tem obdobju intenzivno delal kot gledališki režiser v Sloveniji in na Hrvaškem. Leta 2015 je magistriral še iz filmske režije na ljubljanski AGRFT. Je avtor več kratkih igranih filmov, ki so bili uvrščeni na številne filmske festivale po svetu in bili nagrajeni. Živi in dela v Maribor. 

Udeležba je brezplačna.
VABLJENI!