Predstavitev kataloga Jan Oeltjen, Leta potovanj 1904-1930
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 27. november 2007, ob 11.00  

V Umetnostni galeriji Maribor je bila v poletnih mesecih zelo odmevna razstava, posvečena delu Jana Oeltjena, umetnika dveh domovin: Slovenije in Nemčije. Na razstavi je bilo sedemdeset olj in akvarelov nastalih v času od 1904-1930 ter nekaj skulptur Oeltjenove soproge Ptujčanke Else Kasimir. Dela, izposojena iz nemških privatnih zbirk in muzejev, so bila v Sloveniji prvič razstavljena in so bistveno izpopolnila našo vednost o razvoju Oeltjenovega likarstva. Ker smo želeli postavitev razstave, ki je sledila ritmu Oeltjenovega življenja, njegovih številnih potovanj in postopnemu umetniškemu zorenju, prenesti tudi v knjižno obliko, katalog ni izšel ob otvoritvi razstave. Tako je bilo možno vnesti v katalog posnetke postavitve in ga realizirati kot veren dokument razstave.

Katalog je deloma dvojezičen, zaradi finančnih omejitev smo se odločili, da prevedemo v nemščino le povzetke tekstov. Ob reprodukcijah vseh razstavljenih del in obvezni dokumentaciji so nosilni trije teksti. O svojem pogledu na Oeltjenovo delo in življenje piše Volker Maeusel, ki že leta proučje Oeltjenovo zapuščino, predvsem njegove obsežne dnevnike. Meta Gabršek Prosenc, kustosinja razstave popelje bralce po poti razvoja Oeltjenovega slikarstva od leta 1904 do 1930, Marjeta Ciglenečki pa dopolnjuje podobo umetnika z zapisom o njegovem delu v času, ko se je za stalno naselil v Sloveniji in živel v Halozah ter na Ptuju.  

Predstavitev kataloga bo v razstavnih prostorih Umetnostne galerije Maribor. Navzoči bodo nekateri avtorji kataloga, med njimi tudi njegova urednica Meta Gabršek Prosenc, ki prav s to razstavo in katalogom zaključuje svoje dolgoletno vodenje Umetnostne galerije Maribor. Ob sproščenem pogovoru o njenem preteklem in bodočem delu bomo zaključili prijetno dopoldansko druženje.