Zakaj na Wikipediji ni umetnic?
Predavanje z gostoma Ano Čigon in Miranom Hladnikom
UGM, Strossmayerjeva 6
sreda, 23. maj 2018, 17.00-19.00

Wikipedija je brezplačna spletna enciklopedija, kjer vsebino sooblikujejo njeni uporabniki in uporabnice. Toda vsebine na Wikipediji so večinsko »moške« in osebnosti, ki imajo svoje življenje in delo predstavljeno v lastnih Wikipedija člankih, so povečini moški.

Predavanje Zakaj ni ženskih umetnic? je uvod v tridnevno delavnico Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon, na kateri se bomo naučili, kako na Wikipedijo dodati nove vsebine ter kako urejati obstoječe članke. Nadobudne urednice in urednike bomo spodbudili, da Wiki škrbine zapolnite z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti ter s prevodi člankov iz drugih jezikov. Gosta Ana Čigon, umetnica in organizatorka Feminističnega WikiMaratona ter Miran Hladnik, literarni zgodovinar in organizator WikiProjekta Ženske teme, bosta na predavanju predstavila Wikipedijo in prikazala način urednikovanja.

Ana Čigon (1982) deluje pretežno na področju videa, performansa in novih medijev. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je zaključila dodiplomski študij slikarstva in podiplomski študij videa, pa tudi magistrski študij Interface Cultures v Linzu v Avstriji. Za svoja dela je bila večkrat nominirana in nagrajena. V zadnjih letih se posveča predvsem feministični tematiki in obravnava družbeni položaj in vlogo žensk v družbi ter v tem okviru podreprezentiranost umetnic. Aktivna je v društvu Asociacija in članica Rdeče zore. Je tudi pobudnica in organizatorka projekta dopolnjevanja Wikipedije »Wikipedija: V živo/Feministični WikiMaraton«, s feminističnimi temami in vsebinami o umetnicah.

Miran Hladnik (1954) je redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral iz slovenščine in primerjalne književnosti z literarno teorijo ter kasneje tudi doktoriral. Bil je Fulbrightov štipendist na Kansaški univerzi v Lawrenceu, ZDA in se izpopolnjeval na Dunaju ter v Göttingenu v Nemčiji. Na podlagi izkušenj iz tujine je v humanistične vede doma vnesel zanimanje za uporabo računalniških metod za analizo pripovedne proze in za računalniško podprto statistično metodologijo. Svoje literarnovedne in slavistične izsledke ter fotografski in video material prosto dostopno objavlja na spletu.

Predavanje je del projekta Womarts, podprtega s strani programa Evropske unije Kreativna Evropa.

VABLJENE IN VABLJENI!