Preskoči na vsebino

Predavanje, Kaj zdaj? Slikarstvo in kiparstvo v "vmesnem času" 1997-2005
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sreda, 22. februarja 2006, ob 18. uri
predava: dr. Tomaž Brejc, redni profesor za umetnostno zgodovino in umetnostno teorijo

V Umetnostni galeriji Maribor v okviru spremljevalnega programa razstave Prostori prehoda in 7. trienala Ekologija in umetnost & Continental Breakfast (na ogled do 12. marca 2006) pripravljamo predavanje:

dr. Tomaž Brejc: Kaj zdaj? Slikarstvo in kiparstvo v "vmesnem času" 1997-2005

Po besedah dr. Tomaža Brejca je po letu 1997 in Petrom Weiblom ter njegovo selekcijo za U3 (Trienale sodobne slovenske umetnosti, Moderna galerija, Ljubljana) in po končanih treh preglednih razstavah v Moderni galeriji v Ljubljani, 1975-2005, zdaj "največja nujnost sedanjega časa, da znova pregledamo gradivo, ki se je nabiralo v zadnjem desetletju, in se vprašamo: Kaj zdaj? Izhodišče predavanja dr. Tomaža Brejca bo v njegovem 'osebnemu pogledu' na zastavljeno vprašanje, na "vmesni čas" 1997-2005. V celoti se bo posvetil slovenskim umetnikom, in sicer slikarjem in kiparjem, četudi se ne bo mogel izogniti drugim medijem. Prevprašal bo razmerja med neoliberalizmom in sodobno estetsko izkušnjo, ki jo mogoče prav zaradi lastne modernistične ideologije vidi drugače kot nekateri sodobni kritiki mlajše generacije.

Dr. Tomaž Brejc (1946) je umetnostno zgodovino in primerjalno književnost študiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Diplomiral je leta 1970, doktoriral je leta 1979 z disertacijo Evropski viri za slovenski impresionizem. Redni profesor za umetnostno zgodovino in teorijo na Akademiji za likovno umetnost univerze v Ljubljani je od leta 1991. V letih 1986 do 1990 se je na večmesečnih študijskih obiskih izpopolnjeval na University of California v Los Angelesu, leta 1986 je predaval na univerzi v Kasslu, leta 1990 v Avstraliji na University of New South Wales, Gallery of Art, Sydney in Macquarie University, National Gallery of Art Canberra. V letu 1991 bil dekan ALU. Organiziral je številne razstave. Veliko predava ter strokovno vodi po zbirkah in razstavah v Moderni in Narodni galeriji v Ljubljani, Obalnih galerijah v Kopru, Umetnostni galeriji v Mariboru in Muzeju sodobne umetnosti v Celju. Izdal je več samostojnih publikacij in je avtor številnih znanstvenih in strokovnih sestavkov, recenzij, ocen in poročil. Je član uredniškega odbora ZUZa in Vestnika UL.