Predavanje in delavnica, Otroci s posebnimi potrebami v muzeju
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
ponedeljek, 17. november 2008, od 9.00-12.00
predava: mag. Alenka Zupančič Danko, prof. defektologije

Na predavanju in delavnici Otroci s posebnimi potrebami v muzeju - poudarek na predšolskih otrocih s povečano nemirnostjo bo mag. Alenka Zupančič Danko, profesorica defektologije, predstavila osnovne značilnosti otrok s povečano nemirnostjo ter kako jim omogočiti, da bodo dejavnosti v muzeju zanje prijetna izkušnja. Na delavnici, ki sledi predavanju, bodo udeleženci na primeru svoje pedagoške prakse v muzeju oz. v vrtcu oblikovali pripravo učne enote.

Glavne značilnosti otrok s povečano nemirnostjo so večja gibalna aktivnost, splošna nemirnost in motnje zbranosti. Pogoste in za okolje zahtevne so tudi težave na področju samoregulacije in impulzivni stil reagiranja. Njihovo gibanje je pogosto naključno, neusmerjeno k cilju ter pri opravilu ne vzdržijo dolgo. Zaradi teh značilnosti imajo otroci s povečano nemirnostjo pogosto težave doma, v šoli in drugje, saj jim otežujejo prilagajanje na zahteve okolja. Vzgoja otroka s povečano nemirnostjo velikokrat zahteva več potrpežljivosti in energije, tako staršev kot drugih vzgojiteljev.

Program: 09.00–10.00 predavanje + diskusija; 10.00–10.45 odmor; 10.45-12.00 delavnica.  

Vljudno prosimo, da zaradi omejenega števila udeležencev potrdite svojo udeležbo do 7. novembra 2008 na: 02 229 58 60, 041 396 394, brigita.strnadping@ugmpong.si (Brigita Strnad). K prijavi priložite kratek opis lastnih izkušenj, izpeljanih projektov ali morebitna vprašanja, ki se navezujejo na delo z otroci s posebnimi potrebami v muzeju ali na področju umetnosti (poudarek na predšolskih otrocih). Vaše izkušnje in vprašanja bodo izhodišče diskusije, nanje pa se bo predavateljica uprla tudi pri pripravi delavniškega dela programa.

UDELEŽBA JE BREZPLAČNA!