Edvard Ravnikar – med modernizmom in tradicijo
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 17. april 2012, ob 18.00
predava: dr. Aleš Vodopivec, redni profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Edvard Ravnikar je v slovenskem prostoru postavil temelj arhitekture, ki je sinteza modernističnih načel in regionalnih stavbnih posebnosti. Njegova dela pomenijo odklon od moderne arhitekture internacionalnih kanonov, saj so nastala v občutljivem dialogu s kulturno dediščino in lokalno tradicijo. Ravnikarjeva arhitektura ima zato prepoznavno kulturno identiteto, kar je v tistem času izjemno tudi v svetovnem merilu.

Ravnikarjev odnos do preteklosti je bil širok in poglobljen. Najbolje ga opišejo besede T. S. Eliota: »Tradicija ima mnogo širši pomen. Ni je moč podedovati, pridobiti jo je možno le s trdim delom. Predpostavlja predvsem čut za zgodovino, … in čut za zgodovino terja razumevanje, ne le preteklosti minulega, temveč njegove sedanjosti …«

Dr. Aleš Vodopivec je zaposlen na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani kot nosilec predmetov Projektiranje in kompozicija ter Zgodovina in teorija arhitekture. Prejel je številne nagrade na arhitekturno-urbanističnih natečajih, poleg tega pa tudi nagrado Prešernovega sklada (1991), nagrado Piranesi (2000), Plečnikovo nagrado (2001), tri Plečnikove medalje ter Ernst A. Plischke Preis (Dunaj, 2011).

VSTOP PROST!