Poziv: Maribor na platnu
Iščemo informacije o umetniških delih z motivi Maribora
Do 29. septembra 2022

Iščemo podobe Maribora! Številni Mariborčani pripadnost svojemu mestu izkazujejo tako, da domače prostore opremljajo z umetniškimi deli, ki upodabljajo Maribor – predeli mesta, ulice, hiše, dogajanje. Delite jih z nami in drugimi Mariborčani!

V Umetnostni galeriji Maribor oktobra pripravljamo razstavo mariborskih motivov iz naše zbirke. Z razstavo se pridružujemo praznovanju dne, ko je bil Maribor 20. oktobra 1164 prvič omenjen v pisni listini. Praznik Mestne občine Maribor bomo pospremili s številnimi dogodki ves oktober.

Tako se želimo spoznati z likovnim pogledom na naše mesto in zbrati kar največ informacij o mariborskih motivih iz domačih zbirk. Najbolj nas zanimajo dela akademskih slikarjev in slikark oziroma uveljavljenih avtorjev in avtoric. Iščemo predvsem slike in risbe, manj pa grafike in fotografije, torej umetnine, ki so lahko reproducirane v večjem številu.

Če bi z nami in drugimi želeli deliti informacije o mariborskih motivih, ki jih imate doma, lahko umetnine fotografirate in nam fotografije do 29. septembra pošljete na naslov: infoping@ugmpong.si. Pripišete vse podatke, ki jih imate o delih – avtor ali avtorica, naslov, leto nastanka, dimenzije – in vaše kontaktne podatke. Dobrodošle so tudi kratke zgodbe o tem, kaj umetnina za vas pomeni, npr. doživljanje umetnine, spomini, osebna ali družinska povezava z avtorjem ali avtorico oziroma motivom, kako je umetnina prišla v družinsko last.

Z vašim privoljenjem bomo najbolj zanimive motive in opise predvajali v videu ob razstavi mariborskih motivov iz Zbirke UGM, ki se v začetku prihodnjega meseca odpre v UGM Kabinetu.