otvoritev razstave Hartmut Skerbisch, Sfera + koncert DJ-glasbene skupine JuicyJuice
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 17. junij 2006, od 10.00 - 24.00

UGM se pridružuje muzejem in galerijam po vsej Sloveniji s celodnevnim programom v najdaljšem dnevu umetnosti, zabave in druženja. Brez vstopnin vse do polnoči!

19.00 OTVORITEV RAZSTAVE Hartmut Skerbisch, Sfera, Tema in variacije 2

Kiparska instalacija kot interpretacija življenjskega prostora - svetovne Suburbije v režiji avstijskega umetnika Hartmuta Skerbischa v spodnjih razstavnih prostorih UGM.

Postavitev v Umetnostni galeriji Maribor je variacija projekta Sfera, v katerem se Skerbisch ukvarja z obliko krogle in strukturami, ki jih ta določa. Če se dimenzija neke sfere približa velikosti človeškega telesa, se prične identifikacija z zemeljsko oblo. Tega se poslužuje delo Suburbija Maribor-Gradec, ki opozarja na trenutna dogajanja na zemeljski površini. Avtor zapiše: »Zaradi prevladujočih razmer - radikalne interpretacije sveta kot blaga, je vsaka naravnanost k lastni vrednosti neke stvari drugotnega pomena, kar življenjski prostor pretvarja v neomejen neosrediščen Nekaj: v svetovno suburbijo.«.

Hartmut Skerbisch (r. 1945, Ramsau/Dachstein, Avstrija), živi in dela v Kalsdorfu, Avstija. Študiral je arhitekturo na Tehniški univerzi v Grazu, Avstrija. Od leta 1969 se ukvarja s prostorsko problematiko, z videom, fotografijo in skulpturo. Znana je njegova skulptura velikih dimenzij na prostem Lichtschwert (Svetlobni meč) pred dunajsko opero, ki parafrazira kip svobode v New Yorku.

Kustosinja razstave: Meta Gabršek Prosenc, direktorica UGM

20.30-22.00 KONCERT JuicyJuice

Šestčlanska zasedba treh DJ-jev in treh glasbenikov, ki z jazzy, soul, funk, disco in latino ritmi ustvarja maksimalne glasbene užitke in plesno atmosfero, bo igrala pod zvezdami na galerijskem dvorišču. Znani DJ-ji Klen, Massio in Verdun ter izvrstni glasbeniki Jani Moder (el. kitara), Lovro Ravbar (saksofon) in Blaž Celarec (tolkala) skupaj enako navdušujejo jazz občinstvo in klubske zanesenjake. Ob napitkih in jagodah do polnoči!

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

10.00-11.30 SLIKARSKA OTROŠKA DELAVNICA (od 5. leta dalje)

Na delavnici bomo ustvarjali na temo portreti znanih osebnosti; otroci so vabljeni, da s seboj prinesejo fotografije oseb, ki jih bodo portretirali.

11.00-12.00 VODSTVO PO RAZSTAVI Portret in avtoportret, dela iz stalne zbirke UGM

Po razstavi vodi: Meta Gabršek Prosenc, direktorica Umetnostne galerije Maribor.
Razstava Portret in avtoportret ponuja različne poglede na bogato (avto)portretno gradivo zbirke Umetnostne galerije Maribor (na ogled v zgornjih razstavnih prostorih do 14. avgusta).

10.00-24.00 ODPRTA VRATA GALERIJE

Na ogled razstavi: Portret in avtoportret (zgornji razstavni prostori Umetnostne galerije Maribor) in Iztok Maroh: Dialog (Viteška dvorana Umetnostne galerije Maribor).

10.00-24.00 POPOLNA RAZPRODAJA KATALOGOV & drobnarij

Najnovejši katalogi po polovični ceni, starejše izdaje po izredno ugodnih cenah (od 50 SIT) ter druge malenkosti.

10.00-24.00 DRUŽINSKI VODIČ?

Za samostojni ogled razstave Portret in avtoportret družina prejme poučno-igralno mapo za kreativen sprehod med umetninami.