Poklon Dragu Jančarju
UGM, Strossmayerjeva 6
četrtek, 4. oktober 2018, 19.00

Častni gost: Drago Jančar
Voditelja večera: Zora A. Jurič, organizatorica kulturnih prireditev ter Mitja Čander, urednik in direktor založbe Beletrina.

Ne vem, kaj se je želela Inge Morath pogovoriti z menoj, nemara o ljudeh in tej deželi, od koder so prišli njeni starši, pripadniki tiste nemško govoreče skupnosti, ki se je po prvi vojni razselila po Avstriji in Nemčiji, po drugi vojni pa je iz kranjskih in štajerskih mest in trgov povsem izginila. Za njimi so ostali nagrobni spomeniki, napisi v muzejih, knjige v knjižnicah, ostanki nemščine v slovenskem jeziku, nevidni duhovi preteklosti iz moje mariborske mladosti.
D. Jančar, Zaustavitev (Postaje, Cankarjeva založba, 2018)

V UGM prihaja Drago Jančar, ki velja za enega najmočnejših pisateljskih glasov na Slovenskem. V letu 2018, ko praznuje svojo sedemdesetletnico, je izšel pri založbi Beletrina izbor njegovih novel in kratkih zgodb Mnoga življenja, pri Cankarjevi založbi pa zbirka esejev Postaje.

Umetnostna galerija Maribor, založba Beletrina in Cankarjeva založba s ponosom vabimo na dogodek posvečen pisatelju, ki v svojem ustvarjalnem opusu pogosto izpostavlja Maribor kot svoje mesto, kamor se tudi na številnih literarnih potovanjih v spominu znova in znova vrača. Zato se mu ob njegovi sedemdesetletnici mariborske kulturne institucije zahvaljujemo za umetniški prispevek mestu Mariboru ter literarni korpus, ki je in bo zaznamoval številne generacije. Dogodek v Veliki dvorani UGM sovpada z veliko retrospektivno razstavo Inge Morath, slavne fotografinje, ki se je ob svojem obisku v Mariboru nameravala srečati tudi z Jančarjem. Pisatelj se je na povabilo odzval z esejem, iz katerega je zgornji odlomek.

Pridružite se nam na pogovoru z avtorjem in predstavitvi obeh omenjenih knjig v četrtek, 4. oktobra 2018 ob 19.00 v Umetnostni galeriji Maribor.

VABLJENI!