Pogovor z umetnikoma / Ludvik Pandur in Stojan Kerbler
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
četrtek, 17. avgust 2017, ob 18.00
povezuje: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

V okviru poletnega dogajanja v galeriji smo za vas pripravili tudi pogovore z umetniki, ki svoja dela razstavljajo na razstavi VIS-À-VIS, zbirki UGM in zbirki 49 Nord 6 Est – Frac Lorraine. Tokrat vljudno vabljeni, da se nam pridružite ob pogovoru s slovenskima umetnikoma - fotografom Stojanom Kerblerjem in slikarjem Ludvikom Pandurjem.

Ludvik Pandur (r.1947. Slovenj Gradec) je akademski slikar, ki je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, kjer je 1970 leta diplomiral v razredu Antuna Mezdjića, kasneje pa do 1973 leta obiskoval mojstrsko delavnico Krsta Hegedušića. Od tedaj je zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 1998 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja slikarstva na Pedagoški fakulteti Maribor. Med svojimi številnimi potovanji je študijsko bival tudi na univerzi v Montclairu v Združenih državah Amerike. Razstavljal je v Italiji, Španiji, ZDA, Nemčiji in Sloveniji. Njegova zadnja velika razstava je bila leta 2007 v Lendavi. Doma in po svetu je imel več kot 60 samostojnih razstav. Umetnik živi in ustvarja v Mariboru. V pogovoru in predstavitvi bomo predstavili Pandurejvo več kot pet desetletij trajajoče ustvarjanje in se ustavili ob posameznih delih, ki za umetnika pomenijo pomembne mejnike.

Stojan Kerbler (r.1938, Ptujska Gora) je fotograf, mentor, dokumentalist, žirant in raziskovalec slovenske fotografije. Živi in ustvarja na Ptuju in Ptujski Gori, kjer je od leta 2007 prav tako na ogled stalna razstava njegovih fotografij. Imel je 154 samostojnih razstav po Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji, Bolgariji, Poljski, Avstriji, Španiji, Sovjetski zvezi, ZDA, Hrvaški, Japonski in Italiji. Za svoje delo je prejel 543 nagrad, od tega 128 na mednarodnih razstavah. 1972 leta je prejel naziv mojster fotografije, 1979 leta nagrado Prešernovega sklada za cikel Haložani, 1981 leta nagrado Tošo Dabac in istega leta letno nagrado Foto zveze Jugoslavije. Med dobljenimi priznanji so še Valvazorjevo priznanje (1994), Ažbetova plaketa (1995), nagrada Janeza Puharja (2002) in mnoge druge. Leta 2010 je prejel državno odlikovanje red za zasluge za vrhunske umetniške fotografske dosežke, dve leti kasneje pa nagrado trend za življenjsko delo. O njem je izšlo tudi mnogo monografij in dve mapi njegovih fotografij, ki jih je izdala tovarna Talum. Stojan Kerbler bo ob originalnih fotografijah pripovedoval o svojem umetniškem ustvarjanju ter svojih najpomembnejših motivih.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!