Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor
četrtek, 2. februarja 2006, ob 19. uri

V Umetnostni galeriji Maribor v prostorih Razstavnega salona Rotovž se do 18. februarja 2006 predstavlja s svojimi slikarskimi deli akademska slikarka Anja Jerčič. Ob izidu kataloga (v slovenskem in angleškem jeziku) pripravljamo v četrtek, 2. februarja 2006 ob 19. uri predstavitev kataloga razstave in pogovor z umetnico Anjo Jerčič, ki ga bo vodila dr. Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. V pogovoru se bosta ukvarjali z vprašanji umetničinega slikarskega ustvarjanja, njenim odnosom do slikarstva in umetnostjo nasploh.

Strokovni besedili o slikarskem ustvarjanju Anje Jerčič sta v katalogu prispevali dr. Nadja Zgonik in kustosinja razstave Petra Kapš.

Anja Jerčič (rojena 1975 v Slovenj Gradcu) sodi v mlajšo generacijo likovnih umetnic, ki ustvarjajo v klasičnem mediju slikarstva in grafike. Leta 2000 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Emeriku Bernardu, leta 2004 je zaključila magistrski študij grafike pri prof. Branku Suhyju, sedaj pa zaključuje magistrski študij slikarstva pri prof. Metki Krašovec. Študijsko se je izpopolnjevala v Cité Internationale des Arts v Parizu. Leta 2004 je prejela nagrado Akademije za likovno umetnost. Predstavila se je na številnih razstavah tako v slovenskem prostoru kot v tujini. Zadnje odmevne razstave: leta 2005 v Galeriji Zapor v Kopru, leta 2004 v Galeriji Equrna in leta 2005 na skupinski razstavi Zeleno, ki te ljubim zeleno na Gradu Kodeljevo v Ljubljani ter razstavišču Orangeriet v Tierpu, Švedska.

Dr. Nadja Zgonik je docentka za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po končanem študiju na Oddelku za umetnostno zgodovino FF v Ljubljani je leta 1993 magistrirala in leta 1997 doktorirala. Leta 1989 je za diplomsko nalogo prejela študentsko Prešernovo nagrado. Študijsko se je izpopolnjevala v Benetkah, Rimu, Parizu in na Dunaju. Leta 1988 je bila ustanoviteljica in prva glavna urednica časopisa M'Ars. V šolskem letu 1989/90 je postala asistentka za umetnostno zgodovino, leta 1997 je napredovala v docentko. Pripravila je vrsto razstav, mdr. razstavo Risba v sliko leta 1994 v Moderni galeriji v Ljubljani. Je avtorica samostojnih publikacij, znanstvenih in strokovnih sestavkov, recenzij, ocen in poročil.