Pogovor z umetnicama / Petra Kapš in Simona Šuc
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 19. avgust 2017
ob 11.00 Petra Kapš
ob 11.50 Simona Šuc / Prosojna resničnost
povezuje: Nataša Juvan, umet. zgodovinarka

V okviru poletnega dogajanja v galeriji smo za vas pripravili tudi pogovore z umetniki, ki svoja dela razstavljajo na razstavi VIS-À-VIS, zbirka UGM in zbirka 49 Nord 6 Est – Frac Lorraine. Tokrat vljudno vabljeni, da se nam pridružite ob pogovoru s slovenskima umetnicama – akademsko slikarko Simono Šuc in Petro Kapš, ki umetniško deluje med umetnostjo zvoka, poezijo – besedo, performansom in večmedijsko prakso. Umetnici nam bosta predstavili svojo ustvarjalno pot in delo, vabljeni pa ste tudi, da z vprašanji sooblikujete krajši pogovor, ki bo sledil posamezni predstavitvi.

Simona Šuc (r.1972) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, ves čas redno razstavlja, od leta 2001 do 2003 je bila tudi organizatorka likovne kolonije na Gaju na Kozjaku. Sodeluje tudi pri postavitvah razstav, vodi likovne delavnice in dela v fotodokumentaciji Umetnostne galerije Maribor. Njene slikarske vizije so izven dometa običajnega prostora in časa. Z njimi slikarka zasleduje porajanje nesnovnih tvarin, ki nimajo enoznačne logike in razlage. Morda so matrice namenjene poznejši materialno utelešeni obliki; morda lahko v njih prepoznamo porajanje neubesedljivega procesa, ki spremlja vsako ustvarjalno dejanje, vsako misel in interakcijo nasploh. Umetničine vizije na meji snovnega so nekakšne pokrajine zavesti, v katerih vsak posamezen del sodeluje v harmoniji celote. Ta se včasih poglablja in včasih razpušča, vedno pa pelje gledalca v njegov notranji prostor, v katerem slikarkina vizija zavibrira. 

Petra Kapš alias OR poiesis (r.1975) razvija prakso performativnega zvočnega snemanja na terenu in raziskuje možnosti avtorskega radijskega prostora. V njenem delu je ob zvočno-digitalni dimenziji v ospredju tudi fizična prisotnost telesa. V zvočni knjigi z naslovom Uho v vrtovih tišin , stranske ulice…Maribor (2015), umetnica na svojevrsten način združi avtorsko poezijo, performativno osebno branje, radijske intervencije in fotografsko beleženje prostora. »Čas-prostor zvočna knjiga«, ki jo lahko doživite v UGM v okviru aktualne razstave VIS-À-VIS, je povabilo na intimen sprehod po stranskih ulicah, ki gledalca preko besede in zvoka prestavi v nefizičen prostor zamaknjene tišine. Petra Kapš se ukvarja tudi z likovno kritiko in kuriranjem razstav.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!