Preskoči na vsebino

Pogovor z umetnicama Majo Smrekar in Simono Semenič
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 8. maj 2018, 18.00
vodi: Breda kolar Sluga, kustosinja in direktorica UGM

Letošnja podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada je v javnosti izzvala različne odzive. Na udaru sta bili predvsem ustvarjalki, ki svoje delo posvečata mejam človekovega dojemanja življenja in ustvarjalnosti. Na pogovoru z umetnicama se bomo dotaknili tematike ženske umetnice v svetu ter se tudi vprašali, ali morda reakcije niso bile posledice mizoginega pogleda na ustvarjalnost.

Maja Smrekar (r. 1978, Brežice) je leta 2005 diplomirala na Oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v sodelovanju z AGRFT v Ljubljani. Leta 2016 je magistrirala na Oddelku za nove medije ALUO v Ljubljani. Dobro desetletje deluje na področju intermedijske umetnosti. Sodelovala je s številnimi mednarodnimi institucijami, kot so: festival Transmediale v Berlinu v Nemčiji, Musée de l`Homme v Parizu v Franciji in Het Neuwe Institut v Rotterdamu na Nizozemskem. Leta 2012 ji je na festivalu Cynetart Evropski center za umetnost Hellerau (Dresden / Nemčija) podelil 1. nagrado, 2013. je prejela častno omembo na festivalu Ars Electronica za področje hibridne umetnosti  (Linz / Avstrija) in v Ljubljani nagrado Zlata ptica za področje vizualne umetnosti. Leta 2017 je za področje hibridne umetnosti prejela nagrado Prix Ars Electronica 2017 – Zlata nika (Linz, Avstrija) in v Ljubljani nagrado Trend. Leta 2018 je za dosežke na področju intermedijske umetnosti prejela nagrado Prešernovega sklada.

Simona Semenič (r. 1975, Ljubljana) je dramatičarka in performerka. Na AGRFT je diplomirala na smeri dramaturgija. Je dobitnica treh Grumovih nagrad, njena besedila pa so prevedena v dvanajst jezikov in uprizorjena v več evropskih državah, v ZDA in tudi na Bližnjem vzhodu, v nekaterih državah tudi objavljena. Uprizoritve njenih besedil so prejele več nagrad tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Simona tudi piše, režira in nastopa v avtobiografskih performansih, s katerimi je gostovala na številnih festivalih tako doma kot v tujini. Simona je od nastanka leta 2005 do leta 2013 vodila iniciativo Preglej, od leta 2007 do leta 2010 je vodila društvo Gledališče Glej, od leta 2006 pa vodi tudi Kulturno društvo Integrali. Simona  s svojima sinovoma živi v Ljubljani. Je dobitnica nagrade Prešernovega sklada v letu 2018.

Dogodek  je del projekta Wom@rts, podprtega s strani programa Evropske unije Kreativna Evropa.

VABLJENI!