Pogovor ob razstavi / Bojan Golija, retrospektiva
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 7. oktober 2017, 11.00
vodijo: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM; prof. Darko Golija, akad. kipar spec. ter slikarka in likovna pedagoginja Martina Golija

Vabljeni, da se pridružite Bredi Kolar Sluga, Darku in Martini Golija, ki bodo skozi pogovor ob razstavi osvetlili pogled na delo Bojana Golije. Poudarek bo na večplastnem strokovnem in osebnem pogledu Martine in Darka Golije, ki bosta razstavljene eksponate in ustvarjalnost Bojana Golije predstavila skozi perspektivo soproge in sina.

Prva velika pregledna razstava del slovenskega grafika in likovnega pedagoga Bojana Golije (1932-2014) ponuja priložnost za celostno ovrednotenje umetnikovega izjemnega in raznolikega opusa, ki je nastajal skozi šest desetletij druge polovice dvajsetega stoletja. Na ogled je več kot 150 originalnih grafik in risb iz zbirke Umetnostne galerije Maribor in iz umetnikove zapuščine, mnoge izmed njih so prvič predstavljene javnosti. Razstava je nastala v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom v Ljubljani, Univerzo v Mariboru in Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru.

Bojan Golija je bil predan grafik in likovni pedagog. S svojo neusahljivo ustvarjalno vnemo je marljivo preizkušal in raziskoval izrazne zmožnosti grafičnih tehnik ter kot nekoč imenovan »oče mariborske grafike« svoja znanja z velikim žarom prenašal na mlajše generacije. Bil je oster opazovalec likovnosti v okolju, ki ga je obdajalo, in izjemno natančen prenašalec svojih vtisov ter idej v pretanjene splete rezov in potez, ki so oživeli površino nemih risalnih listov ter kamnitih, lesenih in linolejskih matric. V Golijevem opusu se tako javnosti bolj poznanim nostalgičnim mestnim vedutam in kmečkim motivom zoperstavlja barvito bohotenje abstraktnih delcev in oblik, kontemplativno poglabljanje v detajle iz rastlinskega sveta in fantazijski asemblaži z izrazito skulpturalno prezenco, ki so ostali nerazstavljeni v umetnikovem arhivu.

VLJUDNO VABLJENI!