Pogovor o foto knjigah / Matej Sitar, Sanne Katainen in David Molina Gadea
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
četrtek, 22. november 2018, 18.00
vodi: Andreja Borin, višja kustosinja UGM

Vabimo vas na pogovor o fotografiji in fotografskih knjigah z nadvse zanimivimi gosti. O aktualnem položaju na svojem področju bodo spregovorili slovenski fotograf in založnik foto knjig Matej Sitar, čigar razstavo smo nedavno gostili v UGM Studiu, ter finska fotografinja Sanne Katainen in španski fotograf David Molina Gadea, ki sta pri Sitarjevi založbi The Angry Bat nedavno izdala svoji prvi foto knjigi.
Kakšna je situacija na področju fotografskih knjig v Sloveniji? Kakšna je na Finskem in v Španiji? Kako z lastno blagovno znamko foto knjig z omejeno naklado prodreti na tuj trg? Katere so značilnosti dobro zasnovane foto knjige? Kakšna je razlika v pripravi materiala za foto knjigo in za razstavo? Kako je prišlo do sodelovanja in kako je potekalo? 

Matej Sitar (1980) je umetniški fotograf s široko paleto delovanja. Za različne revije in fotografe fotografira arhitekturne prostore, v omejeni nakladi izdaja foto knjige pod lastno znamko The Angry Bat, na svojem blogu The Angry Bat´s – nice photobooks tedensko predstavlja foto knjige najrazličnejših domačih in tujih avtorjev, ob tem pa tudi redno razstavlja. Živi in deluje v Mariboru.
V svoji založbi je do sedaj je izdal tri svoje foto knjige: Morning Sun, 2015 / America, My Way, 2012 / Tsuriai, 2010. Za knjigo America, My Way je prejel nagrado EMZIN. Je prejemnik več štipendij in dobitnik prestižne nagrade Essl za mladega sodobnega umetnika(2009). 

Sanne Katainen (1980) je študirala na Aalto Univerzi za Umetnost, dizajn in arhitekturo, magistrirala pa leta 2015 na oddelku za fotografijo. V letih 2008-2009 je bila na študijski izmenjavi na Univerzi v Buenos Airesu v Argentini. Od leta 2005 dela kot svobodna fotografinja za različne časopise in revije, sodeluje tudi z glasbeniki in umetniki. Na Finskem je večkrat prejela finančno podporo za različne fotografske projekte, nazadnje leta 2016 za objavo foto knjige. Živi in dela v Helsinkih.
O foto knjigi Ples Miru (Peace Dance): "Ko sem bila stara 13 let, smo s sošolci v šestem razredu za zabavo izvajali ples, ki smo mu rekli 'Ples miru'. Bil je enostaven ples, ki ga je lahko vsak izvedel. Foto knjiga Ples miru je hvalnica vsakodnevnim mimobežnim srečanjem, v katerih hkrati zasledimo skrivnostnost in banalnost, globino in svetlobo, melanholijo in plitkost."

David Molina Gadea (1991) je študiral umetnost na Massana School od 2009 do 2012. V tem času je začel raziskovati fotografijo in nato sodeloval s katalonskimi lokalnimi časopisi in kulturnimi organizacijami. Leta 2015 se je za leto dni namestil v begunskih centrih v Belgiji kot del projekta European Volontery Service (EVS). To izkušnjo je objavil v prispevkih The Long Way Home (British Journal of Photography, september 2016) in The Human Apart. Leta 2015 je prejel finančno podporo kot vzhajajoči fotograf, leta 2016 pa je bil uvrščen na Gomma Photography Grant Award. Je umetniški direktor pri LA NUU Photography Festival, ki se odvija v Rubi (Barcelona). Pri založbi The Angry Bat je objavil svojo prvo foto knjigo Go to Become.
O foto knjigi Go to Become: "Za izhodišče so vzeti nočni klubi v Barceloni, kjer uporaba alkohola, psihoaktivnih subtanc in ritmi tehna omogočajo stanje, v katerem se v ljudeh zbudijo najbolj notranji instinkti. Ideja transformacije in želje po spremembi po veliki socialno-ekonomski krizi je bila ključ za nastanek dela, ki je dal zgodbi socialni zorni kot."

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.
VABLJENI!