Podobe Maribora iz Zbirke UGM / otvoritev razstave
Praznujemo Dan Maribora 2022!
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
otvoritev: sobota, 1. oktober 2022, 12.00

Vabljeni na otvoritev razstave Podobe Maribora iz Zbirke UGM v UGM Kabinet, kjer se pridružujemo praznovanju Dneva Maribora 2022 in na ogled postavljamo znane in manj znane podobe našega mesta v avtorstvu 25 umetnikov in umetnic iz naše zbirke.

kustosinja: Simona Vidmar

razstavni tim: Urška Dokl, Jure Kirbiš, Katja Rus, Boris Rajh

umetniki: Remigij Bratož, Ida Brišnik Remec, Ivan Čobal, Viktor Cotić, Ivan Dvoršak, Bojan Golija, Janko Andrej Jelnikar, Zmago Jeraj, Karel Jirak, Petra Kapš, Maks Kavčič, Ivan Kos, Fredy Koschitz, Janez Mežan, Zoran Mušič, Jožef Peteln, Zora Plešnar, Oton Polak, Marijan Remec, Rajko Slapernik, Fran Stiplovšek, Avgusta Šantel, Janez Šibila, Ante Trstenjak

Podobe Maribora slikajo mesto v zadnjih 100 letih – od 20-ih let 20. stoletja do danes. Popeljejo nas skozi klasične vedute – pogled na staro mesto ob Dravi, glavni trg s kužnim znamenjem, historične uličice na Lentu, stolna cerkev in mestni grad – do manj običajnih motivov obrobnih predelov mesta, novih mestnih četrti ter mestnega parka. Z mestom so se ukvarjali predvsem mariborski umetniki, pa tudi tisti, ki so krajši čas službovali v mestu. Med izbranimi mariborskimi podobami lahko izpostavimo grafične cikle Josipa Pipa Petelna in Viktorja Cotiča, odlične grafike Otona Polaka, risbe iz skicirk Ide Brišnik Remec in Marjana Remca ter poglede na mariborske trge, ulice in stari most Zorana Mušiča, Karla Jiraka in Fredy Koschitz. Med mariborskimi podobami v Zbirki UGM – ki bi lahko napolnile tudi celotno galerijo – smo bili posebej pozorni na tista umetniška dela, ki so na ogled zelo redko in tako odstiramo vrata bogatega fundusa, ki ga hrani Umetnostna galerija Maribor.