Preskoči na vsebino

Parallel Masterclass 2019
UGM, Strossmayerjeva 6
5. in 6. april 2019
gostje: Karen McQuaid, Ramona Güntert, Toms Harjo in Andrej Lamut


V UGM z velikim zadovoljstvom sporočamo, da bomo v aprilu v okviru fotografske delavnice gostili skupino odličnih mentorjev, ki sodelujejo v mednarodnem programu izmenjave in mentorstva PARALLEL – Evropske platforme za fotografijo. Med njimi bodo: Karen McQuaid, višja kustosinja s slovite londonske The Photographer's Gallery, Ramona Güntert, mlada, prepoznavna fotografinja iz Londona ter Toms Harjo, obetaven fotograf iz Latvije. Tujim gostom se bo pridružil še slovenski predstavnik v prvem krogu projekta Parallel Andrej Lamut.

V dvodnevnem dogodku, ki bo deloma namenjen širši javnosti, deloma pa študentom fotografije z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, bodo mednarodni gosti - Karen McQuaid, Ramona Güntert in Toms Harjo - predstavili svoje fotografske in kuratorske prakse, nato pa s študenti  predelovali zasnove, razvoj in prezentacijo fotografskih projektov. Delavnico bodo s povzetki zaključili Peter Koštrun in Peter Rauch z Oddelka za fotografijo ALUO ter Simona Vidmar, kustosinje za sodobno umetnost v UGM, pobudnice in organizatorke dogodka. Predstavitve mentorjev bodo javne, potekale bodo v angleškem jeziku, udeležba je brezplačna. Več o mentorjih lahko preberete tukaj.

Spored javnega programa v petek, 5. aprila:
10.00     Ramona Güntert, fotografinja (London, Velika Britanija) / o svoji praksi in izbranih projektih
10.30     Toms Harjo, fotograf (Riga, Latvija) / o svoji praksi in izbranih projektih
11.00     Karen McQuaid, višja kustosinja, The Photographers' Gallery (London, Velika Britanija) / o delu v slavni instituciji in razstavah, ki jih je kurirala
11.30     vprašanja & odgovori
12.00     Andrej Lamut, fotograf / o tem, kaj je Platforma Parallel

PARALLEL je platforma, ki združuje evropske kulturne institucije s področja fotografije z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev. Njegova vidna članica je tudi Umetnostna galerija Maribor.
PARALLEL je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.