Parallel Intersection Zagreb 2018
razstava 1. In 2. kroga fotografov in kuratorjev na projektu Parallel

Med 10. in 16. septembrom bo v Zagrebu v okviru 10. festivala Organ Vida na ogled razstava Parallel Intersection. Gre za eno izmed aktivnosti na evropski platformi za fotografijo Parallel, ki jo podpira program Kreativna Evropa. Platforma, ki bo delovala med leti 2017 in 2020, združuje 18 članic, med katerimi je tudi UGM, z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev.

Otvoritev razstave Parallel Intersection 11. septembra predstavlja zaključek prvega in najavlja začetek drugega kroga aktivnosti na projektu Parallel, ki izbranim umetnikom in kuratorjem omogočajo vključitev v celoletni program delavnic, predavanj, razstav in programa mentorstva. Fotografska razstava bo predstavila nič manj kot 52 umetniških del; od tega 23 umetnikov in 6 kuratorjev 1. kroga aktivnosti na projektu ter 29 umetnikov in 7 kuratorjev v 2. krogu aktivnosti.

Na razstavi se bosta predstavila tudi dva slovenska predstavnika na projektu in sicer Andrej Lamut, ki je bil vključen v aktivnosti preteklega leta, ter Ana Zibelnik, za katero se dogodki na platformi Parallel šele pričenjajo. Ana Zibelnik je mlada fotografinja iz Ljubljane, ki je bila za projekt izbrana med kar 700 drugimi obetavnimi fotografi z vsega sveta. Vključenost v projekt bo Ani omogočila delo z mentorji zvenečih imen, kot so: Moritz Neumüller, Filipa Valladares, Monica Alcazar-Duarte, Maria Kapajeva, Annika von Hauswolff in Marta Ponsa.

Parallel je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.