Inge Morath – retrospektiva 
UGM, Strossmayerjeva 6
otvoritveno vodstvo: sobota, 30. junij 2018, 11.00
vodi: Kurt Kaindl, kustos razstave

Razstava del Inge Morath v Umetnostni galeriji Maribor zajema celoten fotografski opus umetnice. Gre za prvo retrospektivno razstavo v Sloveniji ter v takšnem obsegu v širši regiji. Na ogled bo več kot 200 del, ki predstavljajo njene prve fotografske projekte iz zgodnjih petdestih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, obsežno serijo portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, in sega od intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj vzdolž Donave vse do Romunije, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja.

Na otvoritvenem vodstvu nas bo kustos razstave Kurt Kaindl popeljal skozi življenje in delo umetnice ter se osredotočil na njena zadnja leta, ko sta tesno sodelovala pri postavitvi 7 preglednih razstav in izdaji istoštevilčnih monografij. Kurt Kaindl je tudi avtor številnih fotografij ateljejskih in bivalnih prostorov Morathove, ki jih je  posnel v obdobju več kot 15 let in bodo na ogled na razstavi. Kot ustanovni član salzburške galerije in založbe Fotohof, ki delno skrbi za zapuščino Inge Morath, nam bo podrobneje predstavil umetničin pristop k fotografiji in njena poslednja leta, ki jih je preživela ob avstrijsko-slovenski meji.

Inge Morath (1923) je bila med prvimi člani Magnuma. Njena mednarodna kariera se odraža v njenem življenju: njena družina prihaja iz Slovenj Gradca, rojena je bila v avstrijskem Gradcu; mladost je preživela v različnih evropskih mestih, konec druge svetovne vojne je doživela v Berlinu; nato je sodelovala z Ernstom Haasom na Dunaju ter s Henrijem Cartier-Bressonom v Parizu; po poroki z Arthurjem Millerjem se je leta 1962 preselila v ZDA. Od tam je kot fotografinja prepotovala vse celine in leta 2002 umrla med fotografskim projektom o avstrijsko-slovenski obmejni regiji.

Razstava je nastala v sodelovanju s Fotohof Salzburg in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma. Partner projekta je galerija Photon – Center za sodobno fotografijo.

kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl
avtorske pravice: © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku. Udeležba je brezplačna ob plačilu vstopnine v galerijo.
VABLJENI!