Paul Schwer / Okno
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
9. november – 8. december 2018
otvoritev
: petek, 9. november 2018, 19.00
srečanje z umetnikom: sreda, 7. november 2018, 17.00

kustosinja razstave: Breda Kolar Sluga

Paul Schwer že skoraj 20 let dela na razširjenem področju kraljevske discipline umetnosti, ki je bila večkrat po krivem razglašena za mrtvo: slikarstvo. Lahko bi rekli, da je šla njegova pot do slikarstva od zadaj naprej - od srca do oči. Dobesedno. Schwerovi koncepti slikarstva se namreč vedno ukvarjajo z retinalnimi momenti percepcije in s pretvarjanjem teh percepcijskih trenutkov v slikovne konstelacije, v katerih se kaže minljiva narava gledalčevega zaznavanja.
Lahko bi tudi rekli, da želi slikarski pristop Paula Schwera pokazati na neulovljivost in minljivost, da je sleherni trenutek podvržen trenutni nestanovitnosti in krhkosti. Njegovo delo se vrti okoli mešanja barve, svetlobe, prostora in gibanja. Z velikim, skoraj lopovskim užitkom Paul Schwer izkorišča omenjene elemente za razvoj prostorskih postavitev, ki v gledalcu zbujajo ambivalentnost.
(iz besedila Stephena Berga Rough Beauty / Ruppige Schönheit)

Schwer pogosto raziskuje okolje, v katerem gostuje, tako da svoje delo - večinoma objekte iz umetnih materialov, ki jih transformira - povezuje z okoljem. Umetnik ima bogato izkušnjo razstavljanja v zelo različnih mestih od Istanbula do Düsseldorfa, vendar ga vsako mesto nagovarja z nečim drugim. Maribor je obiskal dvakrat, navdušila ga je mestna arhitektura, predvsem pestrost arhitekturnih stilov, ki se povezujejo na tako majhnem prostoru.
O arhitekturi je prebiral, zbiral podatke, nato pa se odločil, da mesto razišče tudi drugače. Zanimajo ga izkušnje posameznikov, meščanov, nas, ki poznamo skrite kotičke, prostore s posebnim nabojem, napake, nerealizirane projekte, točke želja in upanja. Zato nas vabi k sodelovanju v instalaciji v obliki fotografij mariborske arhitekture, ki jih lahko tekom razstave prinesete osebno ali mu jih pošljete na: paulschwer@gmx.de. Fotografije bo zbral, natisnil in jih vključil v razstavo Okno.

Paul Schwer (1951) je nemški vizualni umetnik. Med leti 1981 in 1988 je bil magistrski študent pri profesorju Erwinu Heerichu na Düsseldorfski akademiji umetnosti v Nemčiji, leta 1993 pa je končal doktorski študij na področju otroške in mladostniške psihiatrije v Univerzitetni bolnišnici v Essnu v Nemčiji. Od leta 2007 je bil gostujoči predavatelj na umetniški akademiji v Münstru, kjer je leta 2016 postal tudi gostujoči profesor. Poleg številnih dosežkov, nagrad in mednarodnih razstav je Paul Schwer znan tudi po svojem kuratorskem projektu UnArt, ki je deloval med leti 1984 in 1998 kot odprti studio za psihiatrične bolnike in umetnike, v sodelovanju z Univerzitetno bolnišnico v Essnu ter Dusseldorfsko akademijo umetnosti. Trenutno živi in dela v Dusseldorfu, v Nemčiji in razstavlja v številnih državah po svetu. Več o njegovem delu lahko preberete tukaj.

VABLJENI!