Jan Oeltjen / Vojni akvareli in risbe
Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10
10. oktober – 10. november 2018
otvoritev: sreda, 10. oktober 2018, 18.00
kustosinja razstave: Mojca Štuhec

Jan Oeltjen, likovni umetnik, ki se je umetniško formiral v Nemčiji v duhu nemškega ekspresionizma, je bil leta 1915 vpoklican v vojsko. Kot poročnik je prvo svetovno vojno preživel na francoski in ruski fronti, v Vogezih in v Latviji. V tem času je ustvaril vrsto likovnih del, ki beležijo življenje vojakov, njihovo bivalno okolje, okoliške kraje, od vojne opustošeno naravo, portrete vojakov in avtoportrete. Ohranjeni so številni akvareli in nekaj risb, ki jih hranijo predvsem zasebniki.

Za pričujočo razstavo smo izbrali dela iz zbirke umetnikove pravnukinje, gospe Martine Mehrmann-Schmidt. UGM je pripravila več Oeltjenovih razstav, zadnjo v letu 2007; v njej je zajela umetnikovo zgodnje obdobje do leta 1930. Stoletnica konca prve svetovne vojne je prava priložnost za celovito predstavitev vojnih motivov v likovnem delu tega odličnega umetnika, ki je po letu 1930, ko se je za stalno naselil v okolici Ptuja, vidno zaznamoval slovenski likovni prostor. Razstavo v Univerzitetni knjižnici Maribor bodo dopolnili družinski dokumenti, ki jih hrani Zgodovinski arhiv Ptuj.

Jan Oeltjen se je rodil leta 1880 v Jaderbergu na Oldenburškem, študiral v Berlinu, Münchnu in Rimu, po poroki z Elso, umetnico iz znane družine Kasimir je s prekinitvami od leta 1910 dalje živel na Ptuju, kjer je leta 1968 tudi umrl. Sprva je ustvarjal pod vplivom simbolistov in slikarja Hansa von Maréesa, kasneje pa ga je pritegnil ekspresionizem. Predvsem poznanstvo z Oskarjem Kokoschko je pustilo vidno sled v njegovem delu. Oeltjenov obširni opus obsega grafične cikle, številne akvarele - izstopajo nastali v prvi svetovni vojni - ter oljno slikarstvo, posvečeno sožitju človeka z naravo.

VABLJENI!