Obrazi ekspresionizma (1905 – 1920) I GASK
Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora, Češka
15. junij – 15. september 2019

avtorja razstave v Galeriji Božidar Jakac: Goran Milovanović in dr. Robert Simonišek
kuratorka razstave v GASK: Adriana Primusová

Razstava Obrazi ekspresionizma (1905 - 1920) je bila leta 2018 na ogled v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Mednarodna razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Ekspresionizem, ki je izvorno germanska usmeritev, osredotočena na duhovnost, čustva in etično zahtevo po novem človeku, je bil Slovencem delno posredovan skozi Prago. Kot slovanska prestolnica je po prvi svetovni vojni nadomestila secesijski Dunaj ter postala študijski center za mlado generacijo ustvarjalcev (France in Tone Kralj, Veno Pilon, Božidar Jakac), prizorišče pestrega družabnega življenja ter izhodišče za obisk mest, kot sta Dresden in Berlin.

Stvaritve iz prelomnega in kriznega obdobja evropske zgodovine zrcalijo bivanjsko razklanost in hrepenenje modernega človeka. Od nemških so zastopana dela socialno angažirane umetnice Käthe Kollwitz in člani pionirske skupine Most (Die Brücke): Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff, Max Pechstein. Pri osrednjih čeških predstavnikih je poudarek na skupini Osmerica (Osma), ki je svojo estetiko izoblikovala pod vplivi Norvežana Edvarda Muncha, nemškega ekspresionizma ter pariških spodbud: Emil Filla, Antonín Procházka, Bohumil Kubišta ... Izhodišče za izbor je fundus Galerije Božidar Jakac, ki je skozi desetletja zbirala gradivo in postala žarišče slovenskega ekspresionizma.

Avtorja razstave, ki je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac s češkim muzejem GASK (Galerie Středočeského kraje) iz Kutne Hore, sta bila Goran Milovanović in dr. Robert Simonišek. Kuratorka sedanje razstave v GASK je Adriana Primusová. Poleg del iz zbirke Galerije Božidar Jakac in GASK-a so na razstavi predstavljena tudi dela iz: IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.) Stuttgart, Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg, Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Nacionalne i sveučilišne knjižnica v Zagrebu, Pilonove galerije, Umetnostne galerije Maribor ter zasebnih zbirk.

izposojena dela iz Zbirke UGM:
Fran Stiplovšek: Hasenclever, 1924, lesorez na papirju, 40,3 x 24 cm (papir), inv. 1630/G
Tone Kralj: Glad, okrog 1920, les, 30 x 43,5 x 36 cm, inv. 832/K
Elsa Kasimir Oeltjen, Avtoportret, 1922, olje na platnu, 63 x 36 cm, inv. 1293/S
Elsa Kasimir Oeltjen, Klečeča figura, 1921, črna kreda na papirju, 45,2 x 31,6 cm, UGM 1732/R
Elsa Kasimir Oeltjen, Prepir, črna kreda na papirju, 31 x 45,2 cm, UGM 1733/R